Hlavní obsah

Film Ave Caesar! zahájí Berlinale

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

George Clooney, Josh Brolin, Scarlett Johanssonová, Ralph Fiennes, Tilda Swintonová, Channing Tatum a Frances McDormandová - to je mimořádně hvězdné obsazení nového filmu bratrů Ethana a Joela Coenových Ave Caesar!, který ve světové premiéře zahájí v německé metropoli 66. mezinárodní filmový festival Berlinale 2016. A je nanejvýš pravděpodobné, že většina z těchto hvězd projde po červeném koberci na slavnostní večer.

Foto: Cinemart

Bratři Coenovi, Josh Brolin a George Clooney při natáčení

Článek

Pro zahájení filmového festivalu je Ave Caesar! jako stvořený: filmové prostředí, pocta Zlatému věku Hollywoodu, oslava továrny na sny a zároveň, mírně řečeno, nelichotivý pohled na vnitřní fungování filmového průmyslu v době jeho největšího rozkvětu.

Děj se odehrává na počátku roku 1950, tedy v době, kdy okouzlující hollywoodská fasáda začíná dostávat první povážlivé trhliny. Velká studia musí čelit novému konkurentovi - televizi a zároveň se vyrovnávat s novými poválečnými poměry na společenskopolitické scéně včetně studené války. A Hollywood reaguje velkými výpravnými spektákly, biblickými eposy, muzikály a zároveň přísnou kontrolou svých hvězd v jejich profesním i osobním životě.

Foto: Cinemart

George Clooney

Eddie Mannix (Josh Brolin), který pracuje jako „ustalovač“ všech malérů počínaje sexuálními prohřešky hvězd a konče přemlouváním náboženských vůdců k souhlasu s natočením nového biblického příběhu, ví, že natáčet velkofilm je o nervy. Dennodenně mu na ně brnkají manýry hvězdiček a hvězd, otrávení režiséři a spousta dalších pitomců.

Na hašení každodenních malých i velkých požárů je ale už dávno zvyklý, je to jeho práce. Ovšem ten nejnovější stojí za to. Hlavní hvězda nového filmu Ave Caesar! Baird Whitlock (George Clooney) byla uprostřed natáčení unesena, a pokud studio nezaplatí výkupné, může se Eddie vrátit zpátky ke své někdejší práci barového vyhazovače. Další z mnoha šílených dnů začíná...

Podle skutečných postav

„Dnes jsme zvyklí na to, že se o hercích a vůbec o celebritách ví prakticky všechno a kdekdo se může přehrabovat v jejich soukromí. Tehdy ale lidé chtěli věřit tomu, že hvězdy jsou opravdu z jiného světa, že to jsou nedostižné vzory. Studia jim kvůli uchování jejich neposkvrněné pověsti kryla záda, ale zároveň je de facto vlastnila, smlouvy byly velmi tuhé.

Zkrátka to jako všechno mělo svá pro i proti - na jedné straně bylo o člověka postaráno, ale zároveň to mohlo pořádně dusit,“ poznamenala k filmu Scarlett Johanssonová, která hraje herečku, postavu inspirovanou skutečnou hvězdou Esther Williamsovou.

Foto: Cinemart

Scarlett Johanssonová

Také Eddie Mannix, ve filmu producent fiktivního studia Capitol Pictures, je stvořen podle skutečného Mannixe, který společně s Howardem Stricklingem vykonával stejnou práci pro studio Metro Goldwyn Meyer a měl příhodnou přezdívku ustalovač nebo také buldok.

Georgi Clooneymu přinesli nabídku role uneseného herce bratři Coenové už před deseti lety. Tehdy měla ale jejich nabídka podobu pouhých tří stránek textu.

„Jenže tam bylo naznačeno několik tak zajímavých a vtipných linií, že jsem okamžitě souhlasil,“ tvrdí herec, který hrál už například v jejich filmech Bratříčku, kde jsi? nebo Po přečtení spalte.

Během dalších let Clooney tento projekt zmiňoval při každé příležitosti ve všech rozhovorech, ale pořád se nedařilo ho realizovat, nikdo nechtěl do filmu bez scénáře jít. „Je to pravda, nakonec jsme museli sednout a scénář napsat,“ potvrzuje Joel Coen. „Kdybychom čekali ještě déle, byli bychom nejspíš pro film už všichni moc staří.“

A teprve scénář přesvědčil producenty, že kromě ironického pohledu na pokrytectví studiového systému ukazuje i velký respekt k profesionalitě a dokonalosti řemeslného zpracování filmů Zlatého věku Hollywoodu. A velmi lehce přesvědčil i další coenovské hvězdy, aby se ke spolupráci vrátily.

Film, o kterém nyní mnozí tvrdí, že je vyvrcholením jejich tvorby, bude mít v českých kinech premiéru krátce po skončení Berlinale, 3. března 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám