Hlavní obsah

Britský zpěvák a hudebník Elton John: Halové písně nemusí být komplikované

Právo, přeložila Šárka Hellerová

Elton John vydal v pátek album Wonderful Crazy Night. Při práci na nových písních svému dlouholetému spolupracovníkovi a spoluautorovi písní Berniemu Taupinovi kladl na srdce, že si přeje natočit radostnou desku. V rozhovoru, který Právu dala k dispozici společnost Universal Music, své dvaatřicáté album představuje.

Foto: Universal Music

Elton John představí písničky z nového alba 26. listopadu v O2 areně.

Článek

Která písnička na albu vznikla jako první?

Nejdříve jsme nahrávali Blue Wonderful. Koukl jsem se do textu a říkám, že je to skvělý název. Je v tónině B dur, ve které se píše divně a nemám ji rád. Jediná další písnička, kterou jsem napsal v B dur, je Sister Can’t Twist na albu Goodbye Yellow Brick Road. Myslím, že pro kytaru to může být dobrá tónina.

Ta písnička vznikla rychle, je dost kalifornská. Připomíná mi atmosféru skladby Tiny Dancer. Dal jsem do ní elektrické kytary, je ve stylu západního pobřeží a opravdu se mi psala snadno. Šlo to hned a dopadla přesně tak, jak jsem si přál. A T-Bone Burnett, producent alba, v ní má skvělé kytarové sólo. Byl to dobrý začátek. Přitom první písničku, kterou napíšete, obvykle zahodíte. To se stane v asi sedmdesáti procentech případů.

Jak dlouho deska vznikala?

Udělali jsme ji na dvě části. V lednu a únoru jsme nahráli deset písní a vrátili jsme se k ní v dubnu. Řekl jsem Berniemu (Bernie Taupin, dlouholetý spoluautor skladeb Eltona Johna, pozn. red.): Napiš ještě čtyři další písničky a uvidíme, co můžeme udělat. Už u prvních deseti jsme měli představu, jak desku postavíme, ale všechny čtyři nové písně se na ni také dostaly. Takže byl dobrý nápad odpočinout si a vrátit se k realizaci později.

Nejvýraznější baladou na albu je asi píseň A Good Heart, že?

Je to velká balada alba, soulová písnička. Má dechovou sekci, je to jediná písnička, ke které se něco dotáčelo. Kytara Daveyho Johnstona je v ní fantastická. Miluju ji, teď je to asi má nejoblíbenější skladba z desky.

Přitom mě nejprve tolik nebrala. Když jsme do ní ale přidali dechy, všechno se to poskládalo. A můžete si ji z fleku představit na pódiu. Jsem si jist, že ji budu na koncertech hrát dlouho.

I’ve Got 2 Wings je o reverendovi Utahu Smithovi, který nosil obrovská bílá křídla. Jak vznikla?

Když Bernie přišel s textem, neměl jsem ponětí, že ta osoba existovala. T-Bone řekl, že Utah Smith opravdu žil, a Bernie mi ukázal jeho fotku s křídly. To písničku pozvedlo, protože ten člověk byl někdo. Nádherný, úžasný černošský kazatel, který šel do kostela se zesilovačem a kytarou gibson a hrál s křídly.

Hudba lidi spojuje. Když ji slyšíte v kostele, nezáleží na tom, jestli sakrální, gospelovou nebo blues, má určitou sílu. Může s vámi pohnout. Dovedu si představit, jaký ten člověk v padesátých letech byl, když obcházel svět se svou muzikou. Lidi museli šílet.

Je to důležitá písnička. Je nejvíc takzvaně americká, není rocková. Je o člověku, který dal lidem obrovskou dávku potěšení. Prolamoval ledy. Je škoda, že dnes není kolem víc takových lidí. Přál bych si, abych už tehdy žil a mohl ho vidět. Ačkoli já vlastně žil, ale v Anglii. Přál bych si ho slyšet. Existují záznamy jeho hry, ale představuji si, že slyšet ho, jak předává poselství o lásce a Kristu propojené s bluesovou kytarou a gospelem, byla ta nejradostnější věc. Chtěl jsem na jeho počest udělat písničku s veselým refrénem.

O čem je Looking Up?

Je to velmi radostná písnička o tom, jaké to je být šťastný. Intro má asi padesát vteřin, na singlu bude kratší, ale je o tom, co je v hudbě důležité. Muzikálnost. Je to jedno, prostě si tam dáte padesátivteřinové intro.

Připomíná mi jižanský rock. Když mám radost, udělám rychlejší písničku.

Písně opět vznikaly ve spolupráci s Berniem Taupinem. Jak tentokrát probíhala?

Mám štěstí, že jsme spolu psaním písniček strávili už sedmačtyřicet let. Na toto album ale dostal zadání. Řekl jsem mu, že svět nepotřebuje mé další introspektivní album. Miluji svou minulou desku The Diving Board, je asi nejlepší pianová, jakou jsem kdy udělal. Ale teď jsem řekl, že uděláme radostnou desku. Chtěl jsem něco, co budeme moci hrát v halách.

Písničky z The Diving Board jsme také hráli v halách, ale jsou pro pozorné publikum. Jsou intimní. Wonderful Crazy Night je halová deska. Když píšete rychlou rockovou písničku, není třeba, aby byla komplikovaná. Bernie to zvládl, přišel se svižnými skladbami, což pro něj není snadné. U nás to většinou bylo tak, že si mohl psát, co chtěl. Tentokrát měl instrukce. Měly to být převážně rychlé a veselé písně. Bylo to snadné. Psaní s ním je radost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám