Hlavní obsah

RECENZE: Vydělat na finanční krizi, to je Sázka na nejistotu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V amerických finančních kruzích se odehrává nový film Sázka na nejistotu režiséra Adama McKaye, známého dosud především úspěšnými komediemi včetně tak bláznivých jako třeba Benga v záloze.

Foto: Cinemart

Ryan Gosling jako jeden z těch, kdo vydělali na světové krizi.

Článek

Ale jakkoli se může zdát McKayův výlet na Wall Street šílený, je to jedna z výborných položek filmu. Jeho smysl pro humor dodává příběhu finančníků, kteří se napakovali na finanční krizi roku 2008, nápady, jež suchopárnou řeč čísel polidšťují a činí srozumitelnou.

Ještě v roce 2005 to byli outsideři, kteří se jen toužili dostat mezi vlky na Wall Street. Ale jeden z nich spočítal, co do té doby nikoho nenapadlo – že ekonomika nemůže růst donekonečna a že americký trh s nemovitostmi, na němž hypotéku dostane každý, je bublina, která musí prasknout. A že se na tom dá vydělat.

McKay se spoluscenáristou Charlesem Randolphem napsali film, který sice zprvu působí poněkud nesrozumitelně a příliš složitě (pokud nejste ekonomicky dostatečně vzdělaní), ale jehož postavy jsou zajímavé a zápletka staví na skutečnosti. Není sice jasné, nakolik přesně, ale není to důležité, protože Sázka na nejistotu je hlavně výborně napsaná i natočená.

Ve chvílích, kdy by diváci umdlévali přemírou spletitých finančních operací, objeví se na plátně někdo, kdo jim je vtipně vysvětlí na úplně jednoduché „nefinanční“ situaci. Čas od času se některý z aktérů obrátí do kamery a promluví k divákům. Jednotlivé situace i celá zápletka jsou vlastně vtipné, i když to rozhodně není nic veselého, postavy jsou ve skutečnosti psychopati a na podstatu toho, co se stalo, doplatily milióny lidí a ovlivnilo to celý svět.

Herecky je to koncert. Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt (škoda, že právě jeho postava nemá víc prostoru), na všechny je radost se dívat. Z jejich výkonů a celkové atmosféry filmu vyplývá vše podstatné zcela jasně.

Sázka na nejistotu
Režie: Adam McKay, hrají: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt a další. USA 2015, 130 min.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám