Hlavní obsah

Variace na téma Job na Vinohradech

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divadlo na Vinohradech uvede v pondělí 21. prosince v rámci cyklu Česká a slovenská komorní hra na Studiové scéně českou premiéru textu, který je variací na biblické téma, a sice příběhu starozákonního Joba.

Foto: Viktor Kronbauer

Luboš Veselý jako novodobý Job na jevišti Studiové scény Divadla na Vinohradech

Článek

Dnešním Jobem je ve hře degradovaný tramvaják Aťa, jehož složitou životní situaci jdoucí až k exekuci nahlíží autorka prizmatem výzvy starozákonního příběhu: Jaké zkoušky je schopen člověk unést a zůstat přitom člověkem? Postavu novodobého Joba vytvořil Luboš Veselý, dále hrají Vendulka Křížová, Jaroslav Satoranský a Denny Ratajský.

Tereza Verecká (1985) je absolventkou oboru tvorba textu a scénáře na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka a dramaturgie na DAMU. Publikovala v poetickém almanachu Různobježky; je držitelkou Literární ceny Vladimíra Vokolka.

Jako dramatička debutovala rozhlasovou komedií V pasti, která byla uvedena roku 2009 Českým rozhlasem v cyklu Hry a dokumenty nové generace. Hru Na kamenném, kamenném poli dopracovala autorka na výzvu Divadla na Vinohradech z původní skici, napsané pro dramatickou soutěž Švandova divadla.

Text vznikal v úzké spolupráci nejen s dramaturgem Janem Vedralem, ale i s režisérkou Zuzanou Burianovou, která hru na Studiové scéně Divadla na Vinohradech nastudovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám