Hlavní obsah

Hvězdné války vtrhly do kin

Právo, Věra Míšková

Den D pro všechny milovníky Star Wars je zde: ve čtvrtek vyráží do kin po celém světě včetně Česka 7. pokračování rozsáhlé ságy s podtitulem Síla se probouzí.

Trailer k filmu Star Wars: Síla se probouzí

 
Článek

Šílenství fanoušků je náramné – jakmile se v říjnu spustil předprodej lístků na prosincovou premiéru, servery některých kin v USA i ve Velké Británii nevydržely a zhroutily se. A první trailer vidělo za jediný den 28 miliónů lidí.

První snímek série Star Wars s podtitulem Nová naděje představil George Lucas v roce 1977. Film vydělal 775 miliónů dolarů – a s odstupem tří let přišla na svět pokračování Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Pak se Lucas na šestnáct let odmlčel, aby se v roce 1999 vrátil před Návrat naděje a natočil – opět každé tři roky, postupně Skrytou hrozbu, Klony útočí a Pomstu Sithů.

Třicet let poté

Šest dílů vytvořilo kompletní sérii, ale autor ságy George Lucas v roce 2012 prodal práva za více než čtyři miliardy dolarů studiu Disney, které se rozhodlo dosavadních šest epizod završit novou trojicí – po té nynější přijde druhá v roce 2017, poslední roku 2019.

Scénář k novému filmu Star Wars: Síla se probouzí napsal Lawrence Kasdan, který se podílel už na snímcích Impérium vrací úder a Návrat Jediho z osmdesátých let. Nový film se má odehrávat třicet let poté, co Luke Skywalker slavně přemohl svého otce Dartha Vadera, respektive Anakina Skywalkera.

Objeví se tu tedy patřičně zestárlí hrdinové první trilogie – Mark Hamill jako Luke Skywalker, Harrison Ford v roli Hana Sola a Carrie Fisherová jako princezna Leia. To hlavní už ale obstarají noví hrdinové v podání herců jako John Boyega, Daisy Ridleyová, Adam Driver či Oscar Isaac. Režie se ujal J. J. Abrams.

Největší rozpočet v historii Hvězdných válek

O ději sedmého dílu se do poslední chvíle mnoho neví, znám je ale rozpočet, který se vyšplhal na 200 miliónů dolarů, což je nejvíc v historii Hvězdných válek. Natáčelo se v Abú Zabí a na Islandu, takže určitě i v tomto směru bude nač se dívat.

Kromě budoucí trilogie se fanoušci poté, co zhltnou sedmičku, mohou těšit i na další film. Už v prosinci 2016 by měl přijít do kin samostatný snímek Star Wars: Rogue One a jeho hlavní hvězdou má být herečka Felicity Jonesová. Podle jeho režiséra Garetha Edwardse (Godzilla) má vyplnit mezeru mezi Epizodami III a IV Hvězdných válek.

Reklama

Výběr článků

Načítám