Hlavní obsah

Dílo amerického malíře Twomblyho se prodalo za 1,8 miliardy

Za 70,5 miliónu dolarů (1,8 miliardy Kč) se ve středu v New Yorku vydražilo dílo známého amerického abstraktního malíře Cya Twomblyho. O více než milión dolarů tak byl překonán dosavadní aukční rekord tohoto umělce, informovala ve čtvrtek agentura DPA.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Untitled Cya Twomblyho

Článek

Twomblyho obraz Untitled (Bez názvu) z roku 1968 se dražil v aukční síni Sotheby’s. Odhadní cena sice zveřejněna nebyla, podle agentury DPA ale nabídka vítězného dražitele předčila očekávání obchodníků s uměním.

Cy Twombly, který zemřel ve věku 83 let před čtyřmi roky v Římě, je znám svými abstraktními díly kombinujícími malířské a kreslířské techniky, opakované linie, čmárance a používání slov i graffiti. Často byl spojován s legendárními americkými umělci Jasperem Johnsem a Robertem Rauschenbergem, s nimiž se setkal jako student v New Yorku začátkem 50. let minulého století. Jeho díla jsou na uměleckých aukcích v posledních letech stále žádanější.

Na stejné středeční aukci se prodalo také slavné dílo popartového umělce Andyho Warhola z roku 1972 zobrazující někdejšího čínského komunistického vůdce Maa Ce-tunga. Twomblyho obraz ale – aspoň co se týče ceny – Warholův portrét nepřekonal. Zájemce za něj zaplatil „pouhých” 47,5 miliónu dolarů (1,2 miliardy Kč).

Celkem se během aukce moderního umění síně Sotheby’s, na které bylo možné zakoupit i obrazy Francise Bacona či Jacksona Pollocka, vydražila díla za 294,85 miliónu dolarů (7,4 miliardy Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám