Hlavní obsah

Lidé se naposledy rozloučili s Jiřím Krytinářem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve Velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze se ve čtvrtek odpoledne rozloučila rodina, přátelé a známí s hercem Jiřím Krytinářem, který na sklonku září podlehl plicní embolii. Bylo mu 68 let.

Lidé se naposledy rozloučili s Jiřím KrytinářemVideo: Novinky

 
Článek

„Jirka byl velice oblíbený v partě kamarádů, všem nám bude moc sházet jeho osobitý humor. Jirka nebyl ten typ, co by zveličoval své zdravotní problémy, a nikdy si na nic nestěžoval a snažil se to spíš zlehčit humorem,” zavzpomínal na herce Pavel Kožíšek.

„Byl velice rozumnej a soustředěnej na práci a divadlo měl rád. Byl to můj malej hezkej kamarád,“ zavzpomínal na herce jeho kolega Antonín Hardt.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslední rozloučení s hercem Jiřím Krytinářem. Na snímku režisér Juraj Jakubisko.

Krytinář byl původní profesí hodinář, ale tímto řemeslem se živil zhruba osm let. Lákalo ho herectví a navzdory svému handicapu - od dětství trpěl těžkou poruchou růstu, měřil jen 120 centimetrů, se mu začal věnovat. Ztvárnil role ve více než stovce filmů či seriálů a v desítkách divadelních představení.

Poprvé se na plátně objevil v roce 1969 v komedii režiséra Ladislava Rychmana na námět jedné z povídek Josefa Škvoreckého Šest černých dívek aneb Proč zmizel Zajíc. Přes 30 let měl stálé angažmá v dětském loutkovém divadle v Praze.

Kromě domácích snímků se Krytinář objevil i v zahraničních produkcích. Lidé ho znali také ze seriálu Hospoda či z televizní Arabely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám