Hlavní obsah

Skupina Citron se rozdvojila. Čtyři členové založili Limetal

Právo, Jaroslav Špulák

Na české rockové scéně došlo v minulých týdnech k rozštěpení legendární skupiny Citron. Z kapely, jejíž počátky spadají do roku 1976 a v osmdesátých letech se stala nejzásadnějším tělesem na rodící se československé heavymetalové scéně, odešli hned čtyři členové.

Foto: Jaroslav Špulák, Právo

Aktuální sestava skupiny Citron při setkání s novináři.

Článek

Zpěvák Fany Michalík, kytaristé Jaroslav Bartoň a Jiří Šperl a baskytarista Václav Vlasák opustili bubeníka a majitele ochranné známky na jméno Citron Radima Pařízka a založili novou formaci Limetal. Speciálním hostem jejich sestavy je bubeník Lukáš Pavlík.

Pařízek přizval do Citronu ke spolupráci zpěváka Ladislava Křížka, který už v minulosti v kapele účinkoval a zpíval na zásadním albu Radegast z roku 1988. Ve skupině je i kytarista Djordje Erič či hostující zpěvačka Tanja.

„Kapela fungovala setrvačností a mě nebavilo její udržování. Má dušička v ní skomírala, ale potom se začaly dít věci, kterým jsem zpočátku nerozuměl, a pochopil jsem je až před pár týdny. Nejdříve mi do hlavy začaly chodit písničky, které jsem zpracoval do demosnímků. Následně přišel výbuch v kapele, kluci mi řekli, že na to kašlou a nechtějí se mnou být. Potkal jsem pak ale Láďu Křížka a zjistil, kolik má entuziasmu. Nadchl se pro můj nový projekt a byl pro to, abychom navázali na album Radegast, které bylo ve své době nadčasovým počinem. Postupně se přidali další členové, se kterými jsme si od začátku naprosto rozuměli. Napadlo mě téma Rebelie rebelů, tedy příběh o novodobé rebelii, a když to všechno do sebe zapadlo, bylo to jasné. Dnes si myslím, že to tak mělo být,“ vysvětlil Pařízek.

Baskytarista Limetalu Václav Vlasák, jenž byl v Citronu od roku 1984, má ale na věc jiný pohled. „Všichni členové Citronu chtěli pokračovat dál a vyvíjet se, ale bubeník měl zcela odlišný názor. Nebavilo ho hrát, zkoušet, pracovat na nových věcech a měl také problémy ve studiu. Místo aby to řešil, odešel s názvem. Mrzí nás, že teď zneužívá média, která vlastní, k neférovému očerňování a šíření polopravd. Fanoušci se pak musí cítit zmatení, ale každý přece pochopí, že když zůstane v kapele jen jeden člen, tak už to není ta kapela. Snažíme se tím moc nezabývat. Máme nového bubeníka, makáme na nových věcech, máme z toho radost. Pokračujeme s názvem Limetal,“ řekl.

Možná dojde na právní kroky

Pařízek je přesvědčen, že rozdělení Citronu jemu i bývalým spoluhráčům prospěje. „Ti lidé podali výpověď. Nechtěli jít do zvýšené činnosti a začít něco tvořit. Chtěli jen jezdit koncerty, vyhovovala jim rutina. Podle mě je pozitivní už jenom to, že je jejich odchod nastartoval. Sami se zmobilizovali, což předtím nebylo, protože neměli do ničeho chuť. Je ale otázka, jestli mají na to, dělat své vlastní písně a ukázat tak světu, že jsou dobří, anebo se budou snažit žít ze staré slávy a zneužívat jména skupiny Citron, o kterou se starám od té doby, co mi ho Petr Michalík, bývalý člen kapely, v roce 1981 předal, a mého duševního vlastnictví, což jsou mé písničky,“ konstatoval.

Foto: archív skupiny Limetal

Skupina Limetal již natočila videoklip.

Na dotaz, zda by podnikl právní kroky, kdyby skupina Limetal hrála na koncertech jeho písně, odpověděl: „Kdyby se rozhodli žít ze staré slávy, nebudu pro to, aby je k tomu používali. Je mi to líto, ale v tuto chvíli je to mé rozhodnutí. Podpořím je a milerád pomůžu, budou-li se snažit udělat něco nového. Nepodpořím ale to, když budou chtít jenom takzvaně holit peníze. Já s právníky nezačal, ale veškeré právo stojí na mé straně. Jsem majitelem ochranné známky, o kapelu se starám a jsem jediný, který se jí nikdy nezpronevěřil. A také existují písničky, které jsou mé. Je to mé duchovní bohatství.“

Vlasák na to téma Právu řekl: „Zakazovat samozřejmě může, ale jsou v tom nějaké regule. My jsme Sdružení Citron a podle právníků můžeme písničky Citronu, které vznikly do našeho odchodu, hrát. Když udělá on nějaké kroky, budeme muset udělat nějaké kroky i my. Nebudeme hrát písničky, které napsal jenom on. Ty, které jsme napsali my, hrát budeme, a ty které vznikly společně, také.“

Minialbum a klip

Skupina Citron představila minulý týden na setkání s novináři pět nových skladeb, které se stanou součástí minialba projektu Rebelie rebelů. Momentálně dokončuje jejich finální zvukovou podobu. Již 31. října odstartuje koncertem v Herálci Radegast Tour 2015. Potrvá do 11. prosince, kdy skončí vystoupením v Plzni.

Kapela Limetal aktuálně uvádí videoklip a písničku Na tenkém ledě. Naživo se fanouškům představí 5. listopadu v Hard Rock Café v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám