Hlavní obsah

Zemřel Lubomír Lipský

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 92 let zemřel v pátek herec Lubomír Lipský. Odehrál stovky rolí, do povědomí diváků se zapsal například jako děda Potůček v seriálu Tři chlapi v chalupě. Hrál v mnoha filmových komediích.

Lubomír Lipský ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku

 
Článek

Lipský, který se narodil 19. dubna 1923 v Pelhřimově, zkoušel štěstí u divadla už před válkou s bratrem Oldřichem, který se stal režisérem. Poprvé hrál v roce 1935 ve Strakonickém dudákovi.

Po válce se účastnil založení Divadla satiry. V dalších desetiletích pracoval v Městských divadlech pražských, v Divadle ABC a v Divadle Na Jezerce. Roku 1997 získal Cenu Thálie v úloze Billyho Kippa v muzikálu Sny z Nového Yorku a v roce 2006 dostal Thálii za celoživotní herecké mistrovství.

Foto: Česká televize

Lubomír Lipský v Četnických humoreskách

Široké veřejnosti jsou známé především filmové role. Už v padesátých letech byl Lipský třeba alchymistou v Císařově pekaři. Také si zahrál v pohádce Byl jednou jeden král či v parodiích Čtyři vraždy stačí, drahoušku a Zabil jsem Einsteina, pánové, v komedii Šest medvědů s Cibulkou nebo v hudební pohádce Ať žijí duchové.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lubomír Lipský na snímku z roku 2012

Foto: Česká televize

Lubomír Lipský s Jiřinou Bohdalovou (Čtyři vraždy stačí, drahoušku)

Foto: Česká televize

Lubomír Lipský (Cirkus Humberto)

Hodně točil seriály jako Dobrodružství kriminalistiky, Stříbrná žíla, Malý pitaval z velkého města, Slavné historky zbojnické, Cirkus Humberto, Saturnin, Správná šestka, Četnické humoresky či Nemocnice na kraji města po dvaceti letech.

Ve své době byla hodně populární úsměvná série Tři chlapi v chalupě a také spousta scének, které v sedmdesátých a osmdesátých letech točil pro televizi. V posledních letech se objevoval v komerčních projektech typu Školní výlet, Kameňák 3 a podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám