Hlavní obsah

Dornan ve Varech: Na místě Kubiše bych udělal pravděpodobně to samé

• Aktualizováno
Novinky, Lenka Hloušková, Lucie Sieglová

Herec Jamie Dornan ve čtvrtek společně s režisérem Seanem Ellisem na tiskové konferenci představil film Anthropoid o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Ten vzniká v české koprodukci. Dornan ztvární výsadkáře Jana Kubiše. Je to zcela jiný charakter, než který si zahrál ve svém doposud nejznámějším filmu Padesát odstínů šedi. Spojování s tímto filmem či toho, že by nesplnil očekávání, se prý nebojí.

Do Varů dorazil idol dívek a žen, herec DornanVideo: Novinky

 
Článek

S významnou součástí naší historie se poprvé setkal až díky připravovanému filmu. „Ve škole jsme samozřejmě probírali první i druhou světovou válku, ale tuto část historie jsem neznal. Poprvé jsem se s ní setkal, když jsem četl scénář,“ uvedl Dornan před novináři. „Je to nesmírně zajímavý a neobyčejný příběh,“ dodal.

Na otázku, jestli vidí nějakou souvislosti mezi novou rolí a tou, jíž se v Padesáti odstínech šedi proslavil, reagoval udiveným: „Ne. A vy?”

Důkladné studium

Režisér Anthropoidu Ellis má již načteno. „Strávil jsem spoustu času studiem, vyhledáváním informací k tomuto filmu,“ uvedl. K námětu se dostal někdy kolem roku 2001. Postupně prošel všechny možné filmy, dokumenty a dokumentární pořady.

Foto: Petr Horník, Právo

Režisér Anthropoidu Sean Ellis s herci Jamiem Dornanem a Aňou Geislerovou

Přiznal se, že vybrat konkrétní pozadí příběhu chystaného snímku bylo dost obtížné. Musel se přitom popasovat s rozsáhlým dějinným kontextem. Rozhodnout se, co z něj použije. „Téma je široké. Ten neuvěřitelný příběh odvahy několika mužů navazuje třeba na mnichovskou dohodu,” uvedl Ellis.

V rámci svých rešerší prošel také formuláře, v nichž parašutisté nasazení později v okupovaném Československu vyplňovali důvod, proč vstupují do britské armády. „Všichni uvedli – vlastenectví, až na Čurdu. Ten napsal – dobrodružství. To je asi vypovídající,” prozradil Ellis.

Ondříček ocenil důslednost

Před novináře spolu s herci předstoupil i režisér David Ondříček, jenž je koproducentem projektu za českou stranu. Podílejí se na něm i Britové a Francouzi. Prozradil, že se o chystaném projektu dozvěděl díky vlastnímu snímku Ve stínu. S Ellisem si padli do noty v době, kdy byl film nominovaný za Českou republiku na Oskara.

„Anthropoid se dokonce bude natáčet i na některých shodných místech jako Ve stínu. Pomáhali jsme i s výběrem českých herců, kteří v něm budou hrát,” uvedl Ondříček. Dodal, že se Anthropoid bude natáčet mimo jiné v Praze, a to na Zvonařce, Invalidovně a Resslově ulici, kde stojí pravoslavný chrám, v němž parašutisté zahynuli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jamie Dornan

„Kostel vznikl také na Barrandově, v ateliérech. Nic podobného jsem ještě neviděl. Sean je velice důkladný. Musím ho jako kolega ocenit. Tak pečlivou přípravu jsem ještě neviděl,” chválil svého kolegu.

Ten reagoval, že to k jeho profesi patří. A prozradil, že se chystá do nového filmu zařadit i proslulou scénu, kdy čeští hasiči pod dohledem nacistů pouštějí do sklepení chrámu vodu s cílem atentátníky utopit. Za nejtěžší, co se týče lokace, označil Ellis nalezení místa, kde k atentátu na tehdejší trojku Třetí říše došlo. Pražská Bulovka se totiž od té doby změnila k nepoznání.

Důraz na emoce

Ellis chce novým ztvárněním příběhu – v bývalém Československu notoricky známém, ale za jeho hranicemi nikoli – dát důraz na emoce hlavních hrdinů: Josefa Gabčíka a Jana Kubiše.

„Můžete si o nich, o jejich činu načíst spoustu reálií, ale to, co cítili v daný okamžik, když atentát provedli, stejně nezjistíte. Můžete jen hádat,” řekl s tím, že právě vypjaté okamžiky, prožitky mají Anthropoid odlišovat od předešlých snímků o stejné události.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Režisér Sean Ellis

„Byli to normální kluci, kteří se rozhodli bojovat za to, čemu věří. Pro mě osobně to byli bojovníci, kteří museli čin udělat. Kdybych byl na jejich místě, pravděpodobně bych udělal to samé,” doplnil Dornan.

Dornan míří do Prahy

Ještě dnes štáb včetně Dornana odjíždí do Prahy, kde poprvé uvidí reálné lokace. „Nemůžu se dočkat, až ta místa uvidím,“ vyznal se. Zmínil také, že lokace mu dopomohou vžít se do dané role.

Tiskové konference se zúčastnila i Aňa Geislerová, jež si ve filmu zahraje, a padla další česká jména. Alena Mihulová, Jan Budař, Václav Neužil, malou roli si zahraje také Kryštof Mucha, výkonný ředitel karlovarského festivalu a rovněž koproducent filmu.

„Alena Mihulová si zahraje paní Moravcovou (ženu slavného odbojového předáka – pozn. red.),” doplnil Ondříček. Zatím neobsazená naopak zůstává role zrádce – Karla Čurdy.

Foto: Bontonfilm

Aňa Geislerová

Producent filmu Pete Shilaimon odmítl odpovědět na otázku, kolik bude Anthropoid stát. „Stále na rozpočtu pracuji. A ženy se také nikdy neptáte na její věk,” smál se.

Geislerová je pyšná

Největší roli v chystaném filmu získala z českých herců a hereček Anna Geislerová. Zahraje si milenku jednoho z hlavních hrdinů. „Jsem velmi pyšná, že v tom mohu hrát. Jsem velmi pyšná na tento okamžik našich dějin,” řekla novinářům.

„Mám nejlepší suroviny, teď stačí už jen film udělat,” shrnul Ellis. Natáčení začne v příštích dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám