Hlavní obsah

Lidé se v Tančícím domě rozloučili s Kájou Saudkem

– Praha

V Tančícím domě v Praze se ve čtvrtek desítky lidí naposledy rozloučily s králem českého komiksu Kájou Saudkem. Pieta se odehrála v Galerii Art Salon S, kde je zároveň i výstava Saudkových erotických kreseb s názvem 18+.

Poslední rozloučení s kreslířem Kájou Saudkem Video: Novinky

 
Článek

Na rozloučení dorazili členové rodiny, přátelé a kolegové. Byla mezi nimi například manželka kreslíře Johana nebo dcera Berenika. Z kolegů přišel třeba populární komiksový autor a karikaturista Štěpán Mareš.

Piety se naopak nezúčastnil bratr a známý fotograf Jan Saudek, se kterým neměl Kája vždy nejlepší vztahy. Před tím, než upadl v roce 2006 do kómatu, se spolu prakticky nestýkali. "Omlouvám svého otce, na tuhle událost se prostě necítil," uvedla podle ČTK Janova dcera Marie.

Legendární kreslíř a ilustrátor zemřel v pátek na selhání srdce v motolské nemocnici, kde byl hospitalizovaný devět let. Do bezvědomí upadl poté, co mu zaskočilo jídlo, a dusil se. Rodina se nedokázala shodnout na tom, jak vážný je jeho stav. Část tvrdila, že vnímá, část, že je mrtvý.

Mezi Saudkova nejznámější díla patří například kresby ve filmech Kdo chce zabít Jesii? nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku.

Kája Saudek se narodil 13. května 1935 a byl jednovaječným dvojčetem slavného fotografa Jana Saudka. Kvůli svému polovičnímu židovskému původu byli oba bratři internování v nacistickém táboře pro míšence ve Slezsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám