Hlavní obsah

Jana Kirschner se ocitla v osmibitové hře díky klipu Duch mesta

Novinky, Stanislav Dvořák

Vtipný klip Duch mesta vypustila do světa zpěvačka Jana Kirschner. Vrátila se v něm do osmdesátých let a éry osmibitových počítačů jako Atari a Commodore.

Jana Kirschner: Duch Mesta Video: Jana Kirschner

 
Článek

Duch mesta je poslední singl z alba Moruša: Čierna a pojednává o Janině návratu do svého města.

„Je to píseň o tom, co se v člověku děje, když přijede do města, ve kterém něco prožil. Do města, kde má staré přátelé, kde zná všechna tajná místa a oblíbené zkratky. Je to zkrátka o něčem, co prožívám, když se vracím domů, obzvlášť teď v létě – vzduch voní, všude je plno lidí a noc láká. Je to hravá píseň s jednoduchým aranžmá, je založená na střídání jednotlivých nálad a elektronických zvuků, které se postupně přidávají. Skladbě dominuje melodie, kterou jsme si s Eddiem pískali ve studiu. Pískání se zdá jako poměrně nenáročná činnost, ale je to jako s hudebními nástroji, i pískat člověk musí umět,” vypráví Jana a se smíchem dodává: „Nakonec jsme použili jenom Eddieho, já ještě budu muset cvičit.”

Videoklip je prý inspirován hlavně hrou Jet Set Willy. Autorem videoklipu je režisérské duo Andrej Kolenčík (kolencik.org) a Veronika Kocourková (http://veronikakocourkova.tumblr.com).

Příběh béčkové sci-fi

„Když nás Janka Kirschner oslovila ke spolupráci na novém videoklipu, tak jsme nemohli odmítnout. Její představa o klipu jako o osmibitové počítačové hře nás zpočátku překvapila, ale když jsme si tu skladbu poslechli, tak jsme okamžitě věděli, že právě estetika a barvy staré počítačové hry se k ní skvěle hodí. Začali jsme vizualizovat příběh, který by se v takové hře mohl odehrávat,” uvedla Kocourková.

„Klip má příběh jako z béčkového sci-fi filmu o odvážné dívce Janě. Ta spolu se svým psem PEZem zachrání obyvatele planety ZEM a Bratislavy před maskovanými mimozemšťany a králem planety, pojídačem lidí – velkým zeleným obrem. V klipu je nadsázka a nechybějí odkazy na staré hry, jako jsou Jet Set Willy nebo novější Mortal Kombat. Do některých scén jsme jako epizodní postavy obsadili naše příbuzné, partnery a kamarády,” dodal Andrej Kolenčík.

Skladbu Duch mesta složila Jana Kirschner s partnerem Eddiem Stevensem. Píseň nahráli Rob Mullarkey, Nathaniel Keen, Tom Skinner a Eddie Stevens.

Reklama

Výběr článků

Načítám