Hlavní obsah

Picassovu pohlednici Apollinairovi v Německu vydražili za 5,5 miliónu korun

Na aukci v Německu se v osobotu za více než 200 000 eur (5,5 miliónu korun) prodala pohlednice, kterou v roce 1918 odeslal malíř Pablo Picasso svému příteli, básníkovi Guillaumu Apollinairovi. Informovala o tom agentura DPA.

Foto: Aukční síň Christoph Gärtner

Přední strana pohlednice, kterou Pablo Picasso poslal Guillaumu Apollinairovi.

Článek

Sto let starý pohled z města Pau na jihu Francie ke svému adresátovi do Paříže nikdy nedoputoval, pro sběratele je ale cenný zejména díky skice na zadní straně, která podle odborníků dokumentuje období, kdy Picasso tvořil svá slavná kubistická zátiší.

Foto: Aukční síň Christoph Gärtner

Zadní strana pohlednice, kterou Pablo Picasso poslal Guillermu Apollinairovi.

O pohlednici, kterou Picasso odeslal 5. září 1918, svedli po telefonu tvrdý souboj zájemci z Německa, Británie, Francie a Ruska. Přihazování nakonec skončilo na částce 166 000 eur, což bylo mnohem více, než původně odhadovaná cena 100 000 eur. Společně s aukční přirážkou nakonec nový majitel aukční síni Gärtner z města Bietigheim-Bissingen zaplatí přes 200 000 eur.

Pohlednice k Apollinairovi, jehož Picasso španělsky žertovně tituloval Don Guillermo, nikdy nedorazila, což potvrzuje razítko s nápisem "nedoručitelná zásilka" ("rebut"). Jen o pár měsíců později básník zemřel poté, co se nakazil španělskou chřipkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám