Hlavní obsah

Klusákův Filoktétés bude uveden na Pražském jaru

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová opera skladatele Jana Klusáka na motivy antického příběhu o Filoktétovi bude uvedena v pražském Národním divadle v sobotu 23. května v rámci 70. Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro. Světová premiéra opery Filoktétés se konala 14. května v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě v koprodukci Národního divadla a Národního divadla moravskoslezského.

Foto: NDM Martin Popelář

Martin Gurbaľ jako Herkules v Klusákově opeře Filktétés

Článek

Národní divadlo uvedlo v minulosti v Divadle Kolowrat již Klusákovy opery Zpráva pro Akademii a Betram a Mescalinda. Na scénu historické budovy vstupuje jednaosmdesátiletý renomovaný skladatel svou operou poprvé.

Pro námět své jednoaktové opery se Jan Klusák inspiroval antickou mytologií. Libreto napsal sám podle Sofoklova stejnojmenného dramatu v překladu Rudolfa Mertlíka. Účastníka řecké výpravy proti Tróji Filoktéta nejprve Řekové v čele s Odysseem odvrhnou kvůli jeho nehojící se a zapáchající ráně po uštknutí hadem a vysadí ho na pustém ostrově. Posléze však zjistí, že se bez něj neobejdou, a navštíví ho, aby od něj tentokrát vylákali jeho luk, bez něhož podle věštby není možné Tróju porazit.

Foto: NDM Martin Popelář

Kostýmy Jorge Garzy (Odysseus) a Jany Hrochové (Neoptolemus) napovídají, že inscenace opery Filoktétés se neodehrává v dávné antice.

„Ke zkomponování díla mě vedla osobní i nadčasová inspirace. Izolaci, samotu, odmítnutí od vlastních lidí, to zažil leckdo jak u nás, tak i jinde ve světě. Je to téma, jak snášet bolest a vyvrženost,“ říká o námětu Filoktéta skladatel.

„Jan Klusák je vůdčí osobností české Nové hudby a provedení jeho nového díla Filoktétés je zpřítomněním nové české opery. Ale také skladatele samotného, protože Filoktétés, to je Jan Klusák,“ říká umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Petr Kofroň.

Operu hudebně nastudoval dirigent Marko Ivanović, režisérem je ředitel ostravské scény Jiří Nekvasil. Scénu vytvořil Daniel Dvořák, kostýmy navrhla Simona Rybáková. Titulní roli ztvární Jakub Tolaš, dále účinkují Jorge Garza, Jana Hrochová, Martin Gurbaľ a sbor ostravské opery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám