Hlavní obsah

Al Di Meola zahraje Beatles po svém

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavný americký kytarista Al Di Meola, držitel Grammy a dalších ocenění, 10. května vystoupí v plzeňské Měšťanské besedě, kde představí svou poctu Beatles, desku All Your Life.

Foto: Arts Marketing

Al Di Meola

Článek

Al Di Meola na desce All Your Life (A Tribute to the Beatles) výrazně přepracoval skladby liverpoolské čtveřice.

Jazzový hráč si před lety oblíbil latino-americké rytmy i funk a fúzi. V sedmdesátých letech studoval na prestižní Berklee College of Music a připojil se k Chicku Coreovi a Return to Forever. Vydal s nimi alba Where Have I Known You Before, No Mystery či Romantic Warrior. V roce 1976 se Return to Forever rozpadli, ale jejich alba jsou pojmem dodnes.

Di Meola pak na sólo dráze zkoumal spoustu nových cest jazzové fúze. Pracoval se Stanleym Clarkem, Janem Hammerem nebo Johnem McLaughlinem. Oslovili ho i Paco de Lucía a Paul Simon. První sólo album se jmenovalo Land of the Midnight Sun (1976).

Přijede i Vega a Mayall

Di Meola si pohrával se škatulkami jako flamenco, latina a elektronika, turné absolvoval i s mexickým rockerem Carlosem Santanou, většinou ale spěl k subtilnímu akustickému hraní. Velký komerční úspěch mělo album natočené s McLaughlinem a de Luciou – Friday Night in San Francisco.

V rámci akce Plzeň 2015 vystoupí 7. července na stejném místě americká písničkářka Suzanne Vega a 31. října dojde na krále britského blues Johna Mayalla v kulturním domě Peklo. Vstupenky na všechny koncerty jsou v prodeji na webu www.mestanska-beseda.cz a v ostatních prodejních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám