Hlavní obsah

25. Setkání/Encounter v antickém duchu

Právo, Radmila Hrdinová

Antický duch pospolitosti ovládne 25. ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol Setkání/Encounter, jehož se v Brně od 14. do 18. dubna zúčastní mladí umělci z jedenácti zemí.

Foto: archiv festivalu Setkání/Encounter

Hru Chladné dítě německého dramatika Maria von Mayenburg uvedou na festivalu v Brně studenti z Petrohradu.

Článek

„Zvolili jsme Nové Dionýsie, které byly ve starověkém Řecku oslavou divadla a při nichž se sešla celá obec. I my se chceme semknout a vyrazit společně do divadla,“ říká k zadání letošního ročníku režisér festivalu Juraj Marušic. Jedinečnou přehlídku třinácti uměleckých škol i letos organizují výhradně studenti pořádající Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU).

„Chceme v Brně ukazovat divadelní školství z různých zemí. Také jde o setkání nastupujících divadelníků,“ zdůraznil ředitel festivalu a pedagog JAMU Petr Oslzlý. Na festivalové diváky čeká třináct inscenací v téměř třech desítkách představení a to v Divadle na Orlí, ve studiu Marta, v HaDivadle i Divadle Husa na provázku a zdejší sklepní scéně.

Foto: archiv festivalu Setkání/Encounter

Festival Setkání/Encounter zahájí Čechovovy Tři sestry v podání studentů z Tbilisi.

Zájem o účast na festivalu tradičně převyšoval možnosti. Přihlášky na Setkání /Encounter přišly od 29 zájemců z 19 zemí. Podle dramaturga přehlídky Patrika Bouška se letos pořadatelé snažili o maximální pestrost titulů, i když rozhodujícím kritériem je zejména kvalita inscenací. „Vybírali jsme klasiky i současné autory, uvidíme i pohybové divadlo,“ doplnila koordinátorka Barbora Holanová.

V úterý 14. dubna po úvodním ceremoniálu festival zahájí Čechovovy Tři sestry v podání studentů z gruzínského Tbilisi. Tato škola přijíždí do Brna vůbec poprvé. Během let se na festivalu vystřídaly už školy z osmatřiceti zemí celého světa. Ve čtyřech dnech se v Brně letos představí školy z České republiky, Slovenska, Maďarska, Skotska, Švýcarska, Německa, Litvy, Ruska, Rakouska a Polska.

Foto: archiv festivalu Setkání/Encounter

Shakespearovu komedie Zkrocení zlé ženy představí studenti z Rakouska.

„Maďarský Hamlet pro práci s prostorem a scénografií anebo další shakespearovský titul, kterým je rakouské Zkrocení zlé ženy stylizované do moderní doby,“ zdůvodňuje výběr titulů a inscenací režisér Marušic. Vedle Shakespeara je v programu zastoupen dvěma tituly i současný německý dramatik Marius von Mayenburg. V petrohradské inscenaci jeho textu Chladné dítě herci využívají moderní kothurny, jaké nosili herci v antickém divadle, což koresponduje s tematickým vymezením přehlídky.

Vedle hlavního programu mohou účastníci i návštěvníci festivalu navštívit bohatý off-program zahrnující diskuse, přednášky, workshopy, koncerty i pouliční představení. Festival Setkání/Encounter vyvrcholí v sobotu 18. dubna podvečerním ceremoniálem spojeným s předáváním festivalových sošek Marta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám