Hlavní obsah

Kaštan nabídne Festival Osamělých písničkářů

Pražský klub Kaštan uvede 17. a 18. dubna vždy od 16:30 již potřinácté Festival Osamělých písničkářů. Jde o vrchol řady večerních vystoupení volného sdružení Osamělých písničkářů konaných na scéně provozované spolkem Unijazz. Zástupce médií o tom informoval předseda Unijazzu Čestmír Huňát.

Foto: Jan Šída

Písničkář Jan Burian

Článek

Na přehlídce letos vystoupí 25 účinkujících, například Dáša Andrtová-Voňková, Jan Burian, Caine, Jiří Dědeček, Zuzana Homolová, Jiří Konvrzek, Jana Šteflíčková, Martina Trchová a Petr Váša.

Stejně jako loni zůstane pořadí jednotlivých koncertů utajeno. Přáním pořadatelů je, aby hosté nepřicházeli na jednotlivá jména, ale vychutnávali si atmosféru celého festivalu. Volné sdružení Osamělí písničkáři už mnoho let pod záštitou skladatele, textaře, hudebníka, zpěváka a publicisty Jana Buriana sdružuje originální tváře žánru. Forma spojení hudebníků odkazuje na někdejší sdružení Šafrán, které organizovalo koncerty písničkářů počátkem 70. let minulého století.

Mezi „osamělé písničkáře“ Burian řadí své kolegy, kteří „hrají písničky z duše a všechen balast pop music je pro ně vedlejší“. Proto mezi ně nepočítá například komerčně úspěšné Tomáše Kluse a Jaromíra Nohavicu.

Festival Osamělých písničkářů je jednou z mnoha akcí v Kaštanu, který spolek Unijazz provozuje od roku 2004. V Kaštanu se koná 15 až 20 koncertů měsíčně, divadelní představení pro děti i dospělé, Antidiskotéky Jiřího Černého, promítání filmových dokumentů a další akce. Je zde také muzeum popové hudby Popmuseum. V únoru byla v suterénu budovy otevřena kavárna Únik, o jejíž výzdobu se postaral knižní grafik a literát Pavel Rút.

Reklama

Výběr článků

Načítám