Hlavní obsah

Dornan z Padesáti odstínů šedi provede atentát na Heydricha

Britský režisér Sean Ellis natočí film Anthropoid o stejnojmenné operaci československých výsadkářů, kteří v květnu 1942 provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Hlavních rolí se podle portálu hollywoodreporter.com ujmou herci Cillian Murphy a Jamie Dornan, který naposledy ztvárnil Christiana Greye ve snímku Padesát odstínů šedi.

Foto: ČTK

Herec Jamie Dornan

Článek

Začátek natáčení v Praze je plánován na červenec. Za českou stranu se na produkci snímku budou podílet David Ondříček a Kryštof Mucha.

Atentát na Heydricha 27. května 1942 provedli Jozef Gabčík a Jan Kubiš, kteří na „kata českého národa”, jak byl zastupující protektor označován, zaútočili v ostré kobyliské zatáčce. Gabčíkovi sice v rozhodné chvíli selhal samopal, Kubišovi se však podařilo odpálit granát, který Heydricha vážně zranil. Dne 4. června pak na následky zranění zemřel.

Po rozsáhlém pátrání se Němcům kvůli zradě výsadkáře Karla Čurdy podařilo najít úkryt atentátníků v kryptě pražského chrámu Cyrila a Metoděje, kde Kubiš s Gabčíkem a pěti dalšími výsadkáři po urputném boji padli. Zlikvidování Heydricha podpořilo postavení exilové vlády v Londýně, zároveň ale vyvolalo rozsáhlé nacistické represivní akce vůči Čechům. Nacisté v odvetě vypálili obce Lidice a Ležáky.

V roce 1964 vznikl o operaci Anthropoid československý film Atentát, který režíroval Jiří Sequens starší. V roce 1975 pak o atentátu na Heydricha natočil britský režisér Lewis Gilbert snímek Operace Daybreak, který však obsahuje řadu historických nepřesností.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám