Hlavní obsah

V září má premiéru muzikál Mira Žbirky Atlantida

V pražském divadle Kalich začaly konkurzy na hlavní role pro připravovaný muzikál s písněmi Mira Žbirky nazvaný Atlantida. Režisér a choreograf Ján Ďurovčík ho začne zkoušet koncem července, premiéra bude 10. září.

Foto: Turner PR

Miro Žbirka

Článek

„Půjde o autentický příběh skupiny lidí, kteří se vypraví hledat bájnou Atlantidu,” řekl mluvčí scény Jaroslav Panenka. Autorem scénáře je s Ďurovčíkem Peter Pavlac, písničky zazní z pódia stejně jako v případě muzikálu Osmý světadíl se skladbami skupiny Elán ve slovenštině.

Podle Ďurovčíka se na dvoudenní konkurz přihlásilo kolem stovky zájemců, do sedmi rolí z nich může obsadit čtrnáct. Jsou mezi nimi například držitel Thálie za Pomádu Jan Kříž, Radka Fišarová, Tomáš Savka, Michaela Doubravová a Bořek Slezáček.

Zpívat budou slovensky

„Půjde opět o hitový muzikál se vším, co k němu patří. Tedy s velkým zpíváním, s činohrou, tanečními výkony i dobrou zápletkou,” řekl Ďurovčík. „Zpívat se bude slovensky, protože původní text od melodií nelze oddělit. Co znamená Boris Filan pro skupinu Elán, znamená Kamil Peteraj pro Žbirku a pro výsledný efekt díla je zásadní,” podotkl.

Ďurovčík má na kontě desítky inscenací, v Kalichu uvedl v posledních letech muzikály Robin Hood, Osmý světadíl, Pomáda a Horečka sobotní noci. Vzhledem ke spoustě muzikálových projektů a širokému okruhu účinkujících je rád, že na konkurzy přicházejí připravení umělci, tedy ne už „jen” zpěváci či „jen” tanečníci. „Musí zkrátka umět všechno a nemusíme je houfně posílat domů,” řekl.

V muzikálu Atlantida zazní například písně Len kým tu si, Múr našich lások, Poraď si sám, Mesto spí, Balada o polných vtákoch či titulní Atlantida.

Reklama

Výběr článků

Načítám