Hlavní obsah

Zemřel představitel Spocka Leonard Nimoy

– Los Angeles • Aktualizováno

Americký herec Leonard Nimoy zemřel v pátek ráno ve věku 83 let. Všestranného umělce proslavila zejména postava Spocka ve sci-fi seriálu Star Trek. Jeho úmrtí potvrdila v pátek listu The New York Times vdova Susan Bay Nimoyová.

Leonard Nimoy jako Spock ve Star Treku

 
Článek

Podle vdovy Nimoy podlehl chronické obstrukční plicní nemoci v posledním stádiu. Že jí trpí, oznámil Nimoy v loni. Přičetl ji dlouhým letům kouření, se kterým přestal už před třiceti roky. Tento týden byl hospitalizován.

Všestranný umělec se proslavil především jako představitel Spocka, napůl pozemšťana, napůl vulkánce, v kultovním seriálu Star Trek. Poprvé jej ztvárnil už v pilotní epizodě seriálu v roce 1965. Spocka s typickým pozdravem hrál v několika celovečerních filmech, naposled ve snímku Star Trek: Do temnoty z roku 2013. Dva snímky - Star Trek III: Pátrání po Spockovi a Star Trek IV: Cesta domů - dokonce režíroval.

Foto: Profimedia.cz

Leonard Nimoy jako Mr. Spock ve Startreku

Jeho záběr byl však mnohem širší, věnoval se poezii, fotografii i hudbě, ovšem lidé jej měli stále spojeného z hrdinou sci-fi ságy.

Hrál ale i v televizním seriálu Mission: Impossible a na divadle v Šumařovi na střeše. Režíroval také komedii Tři Muži a nemluvně a byl nominován na cenu Emmy za ztvárnění manžela izraelské premiérky Goldy Meirové v díle Žena zvaná Golda. V posledních letech se více věnoval židovské tématice, v roce 1991 produkoval a hrál ve snímky Nikdy nezapomenout o přeživším holokaustu, který žaloval neonacisty popírající holokaust.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Kolegové ze Startreku William Shatner a Leonard Nimoy (vpravo) na fotografii z roku 2006

Namluvil také řadu animovaných postav.

Jeho dvě autobiografie mají v názvu polovičního vulkánce, první z roku 1977 se jmenuje Nejsem Spock a druhá z roku 1995 Jsem Spock.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám