Hlavní obsah

RECENZE: Bob Dylan ponořen ve staré romantice

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké standardy ze čtyřicátých a padesátých let minulého století, které zpopularizoval především Frank Sinatra, nazpíval zpěvák Bob Dylan na své nové album Shadows In The Night.

Foto: Sony Music

Obal nového alba.

Článek

Ve stylu country a blues prezentuje romantické skladby, mnohdy plné žalu po ztracených láskách.

V době, kdy jeho vrstevníci absolvují světová turné, nahrávají nové desky a těží ze svých největších hitů, vrátil se Dylan do minulosti. Evergreenům přitom prospívá.

Upravil je tak, že se vzdalují od svých nejznámějších verzí, zaranžoval je tak, aby samy sebe připomínaly, nicméně nekopírovaly. Přitom se odklonil od provedení v duchu folku a rocku.

Přestože nahrál kolekci, která je složená výhradně z písniček, pod nimiž není autorsky podepsán, působí dojmem, že jsou na ní jeho vlastní skladby. Možná je to skvostný dylanovský žert, i když přiznává, že ideu nahrát takové album v sobě nosil už od sedmdesátých let minulého století, od chvíle, kdy uslyšel skladbu Stardust v provedení Willieho Nelsona.

Tato nahrávka ho představuje jako romantického zpěváka. Přirozeně si na ní ale zachoval přesvědčivý osobitý přednes plný života, který z alba dělá sofistikované umělecké dílo.

Bob Dylan: Shadows In The Night
Sony Music, 35:17

Celkové hodnocení 85 %

Reklama

Výběr článků

Načítám