Hlavní obsah

Febiofest uvítá Kim Novakovou

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní hvězdou letošního filmového Febiofestu, jehož 22. ročník se uskuteční od 19. do 27. března v Praze, bude americká herečka Kim Novaková, která mimo jiné představí ve Strahovském klášteře výstavu svých obrazů.

Foto: ČTK

Kim Novaková bude hlavní hvězdou letošního Febiofestu.

Článek

Mezi ohlášenými hosty jsou i režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, představitel padoucha z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a italská herečka Alba Rohrwacherová.

Novinkou letošního Febiofestu budou filmové projekce spojené s exkluzivními večeřemi. Organizátoři je pořádají ve spolupráci s festivalem Berlinale, proto nesou název berlínské festivalové sekce Culinary Cinema.

„Existují filmy o jídle, u kterých se vám sbíhají sliny, a také jídla, která vypadají jako umělecká díla,“ řekl na včerejší tiskové konferenci programový ředitel Febiofestu Štefan Uhrík.

Tři luxusní večeře se budou podávat 24.–26. března ve „filmové restauraci“, vybudované k tomu účelu v barrandovských ateliérech. Zájemci se na nich setkají s filmovými tvůrci i se špičkovými kuchaři v čele se Zdeňkem Pohlreichem.

Vstupenky za 1500 Kč zahrnou vstupné na projekci filmu a několikachodové menu.

Ve čtrnácti městech

Z programu organizátoři zatím prozradili sekci Zaostřeno na Holandsko, přehlídku filmů Johna Maddena včetně předpremiéry pokračování jeho filmu Báječný hotel Marigold.

Kolekce filmů Jeroena Krabbého uvede kromě těch, v nichž hrál hlavní role, také ty, které režíroval. Snímek Kufry pana Silberschmidta o mladé Židovce ztvárněné Isabellou Rosselliniovou oceněný na Berlinale 1998 a alegorický příběh dvou andělů Objevení nebes.

V soutěžní sekci Nová Evropa bude domácí kinematografii zastupovat koprodukční česko-německý snímek Schmitke mladého českého režiséra žijícího v Berlíně Štěpána Alrichtera.

Vybrané filmy uvidí diváci v následných regionálních ozvěnách od 30. března do 17. dubna ve čtrnácti městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám