Hlavní obsah

RECENZE: Mnohem víc než životopisné drama. Do kin jde oscarový kandidát, britsko-americký Kód Enigmy

Právo, Věra Míšková

Po vynikajícím Birdmanovi, který vstoupil s devíti oscarovými nominacemi minulý týden do českých kin, je tu další horký kandidát: Kód Enigmy má jen o jednu nominaci méně a bude se rovněž ucházet i o sošky nejcennější za nejlepší film, režii, adaptovaný scénář, herecký výkon Benedicta Cumberbatche v hlavní roli a Keiry Knightleyové v roli vedlejší.

Foto: Forum Film

Tým z Bletchley Parku rozluštil Kód Enigmy.

Článek

Považuji za nutné pamětníky předem ujistit, že ač dal německý šifrovací stroj Enigma před čtrnácti lety název filmu Michaela Apteda, v žádném případě nejde o remake.

Kód Enigmy je mimořádně silným příběhem skutečného životního osudu Alana Turinga, matematického génia a člena, později vedoucího týmu, který Enigmu prolomil a podle historiků tak zkrátil 2. světovou válku zhruba o dva roky. Přesto o něm padesát let nikdo nevěděl.

A budiž řečeno, že tak napínavý životopisný film je jen zřídka k vidění

Sleduje Turingův osud ve třech vzájemně úzce propojených rovinách. V úvodu se seznamujeme s profesorem na Cambridge, který se počátkem padesátých let dostává do podezření ze špionáže, aby postupně vyšel najevo úplně jiný, tehdy trestný, čin.

Záhy se vracíme do válečných let, v nichž se odehrává těžiště filmu – pro veřejnost neviditelný a neslyšitelný boj s nacistickým Německem a současně s časem: každý den do vyřešení „neřešitelného“ úkolu prolomit Enigmu znamená další a další padlé ve válečné vřavě a další postup Hitlerova zatím vítězného tažení.

Arogantní, sebestředný Turing nenechává diváka ani na vteřinu na pochybách, kdo je tu ten nejchytřejší. Jeho představitel Benedict Cumberbatch však ve svém životním výkonu zároveň mimořádně působivě vyjadřuje komplikovanost člověka s velkým tajemstvím i jeho citlivost a zranitelnost pod slupkou téměř asociálního chování.

Alan, zahleděný jen do svého úkolu a ignorující veškerá společenská, natož vojenská pravidla, popouzí každého, včetně vedoucího projektu Dennistona (Charles Dance) a šéfa MI6 Menziese (Mark Strong).

Až vlivem svého jediného spojence, matematičky Joan Clarkové (Keira Knightleyová), začíná zvolna chápat, že pokud chce svůj geniální mozek a talent naplno uplatnit, musí se stát týmovým hráčem. To samo o sobě je velké drama, které nenechá vydechnout tím spíš, že ho chvílemi odlehčí vtipné momenty Alanovy socializace.

A konečně třetí linie nás vrací logicky do dětských a středoškolských let, kdy bylo „zaděláno“ na vše, co v dalších letech zcela zásadně ovlivnilo Alanův život.

Vedle strhujícího dramatu film předkládá velmi funkčním a přirozeným způsobem řadu otázek týkajících se pojmů jako hrdinství, odpovědnost, svědomí…

Talentovaný norský režisér Morten Tyldum (Lovci hlav) dokázal skvěle vystihnout prostředí anglické předválečné střední školy, Bletchley Parku, kde za války Turing pracoval na rozluštění Enigmy, i atmosféru prudérní Británie padesátých let.

Film má účelnou stavbu, v níž je střídání časových rovin plně ospravedlnitelné, neboť postupně rozkrývá a osvětluje všechna zákoutí Alanovy osobnosti. Po několika vrcholných, emotivně silných situacích, mezi něž bezesporu patří scéna bezprostředně po rozluštění první šifry, končí skvěle vygradovanou hořkou pointou, která v divácích ještě dlouho po skončení filmu zůstane.

Kód Enigmy
VB/USA 2014, 114 min. Režie: Morten Tyldum, hrají: Benedict Cumberbatch, Keira Knightleyová, Mark Strong, Charles Dance a další.

Celkové hodnocení: 90 %

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám