Hlavní obsah

Pavel Smetáček plánuje ukončení činnosti Traditional Jazz Studia

Klarinetista, saxofonista, skladatel a aranžér Pavel Smetáček plánuje letos ukončit činnost svého souboru Traditional Jazz Studio. Hudebník, který 4. ledna oslavil pětasedmdesátiny, byl v jeho čele více než půl století. Traditional Jazz Studio propaguje a aktivně rozvíjí odkaz tradičního jazzu.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Pavel Smetáček

Článek

„Ukončení činnosti ohlašuju už třetí rok. O takové věci se těžko jednoznačně rozhoduje, protože můj zdravotní stav je kolísavý a můj výkon tím zjevně trpí. Už dobře nezvládám jak organizační a cestovní věci, tak zkoušení na nástroj. A recenzenti už asi těžko budou jásat nad tím, že hraju, jako kdyby mi bylo dejme tomu pouhých padesát,” řekl Smetáček. Ukončením činnosti se prý snaží předejít tomu, aby se o něm začalo psát, že už neumí hrát.

Soubor Traditional Jazz Studio známý pod označením Smetáčkovci si loni koncertem v Českém muzeu hudby v Praze připomněl 55. výročí prvního vystoupení souboru z 8. listopadu 1959. „Termín nějakého rozlučkového koncertu zatím nemáme, vše upřesním v průběhu roku,” uvedl Smetáček.

Loni vydal čtvrté, podle něj „velmi doplněné” vydání knihy Jsem asi umí(r)něným tradicionalistou. Nyní se chystá publikaci, zabývající se především historií souboru Traditional Jazz Studio, opět doplnit, tentokrát o události roku 2014.

Pavel Smetáček se narodil 4. ledna 1940 v Praze. Jeho otcem byl uznávaný dirigent a hobojista Václav Smetáček, který přes tři desetiletí působil v čele orchestru Pražských symfoniků. Bratrem Pavla Smetáčka je spoluzakladatel souboru tubista Ivan Smetáček a synem bubeník a kapelník Štěpán Smetáček, který spolupracuje s řadou předních rockových zpěváků a popových kapel.

Reklama

Výběr článků

Načítám