Hlavní obsah

Rada zahájila řízení s ČT kvůli Halině Pawlowské

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) zahájila správní řízení s Českou televizí kvůli „minipořadu” s Halinou Pawlowskou propagující kuchyňský robot. Ačkoliv nebyl jako reklama označen, naplňoval údajně její znaky. Navíc byl umístěn na programu ČT1, kde může být reklama pouze ve vyjmenovaných případech. Rada zároveň vydala několika televizním a rozhlasovým firmám upozornění na porušení zákona, informovala RRTV v tiskové zprávě.

Foto: archív Haliny Pawlowské

Halina Pawlowská

Článek

Do hledáčku rady se dostal pořad „Minutky paní Haliny - Robot”, který televize odvysílala 14. prosince od 19.59. Podle rady mohlo jít spolu s označením sponzora o audiovizuální celek, jehož cílem bylo propagovat celokovový kuchyňský robot.

„Vytváří reklamní celek, resp. reklamu, která však byla do vysílání zařazena tak, že nebyla pro diváka jako reklama rozeznatelná a jako reklama nebyla ve vysílání oddělená od ostatních částí vysílání,” míní vysílací rada.

V dalším bodu upozornila na to, že Česká televize tento pořad odvysílala na programu ČT1. V případě, že by šlo o reklamu, mohl by být porušen zákon, který ji umožňuje vysílat pouze na stanicích ČT2 a ČT Sport. Na programu ČT1 stejně jako na zpravodajské ČT24 to lze pouze v případě přenosu kulturní či sportovní události, „je-li vysílání takové reklamy nezbytnou podmínkou k získání práv”.

Ovlivňování voličů

Rada dále oznámila, že se seznámila s vysvětlením České televize ohledně reportáže z loňského října, v níž prezident Miloš Zeman veřejně sdělil, koho volil ve druhém kole senátních voleb, čímž mohlo dojít k ovlivňování voličů. V této souvislosti veřejnoprávní televizi upozornila na porušení zákona ukládajícího, aby ve zpravodajských a publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti.

Upozornění na porušení zákona si vysloužily i další televizní a rozhlasové společnosti. Provozovatel Novy za reportáž v Televizních novinách, ve které údajně zazněly nesprávné a nepřesné informace o napadení vychovatele v Dětském domově v Jihlavě. Barrandov Televizní Studio za nesprávné označení sponzora, které mohlo sloužit jako upoutávka na dětský pořad Animáček. Provozovatel Frekvence 1 za nevyvážený prostor pro kandidující subjekty v pořadu Pressklub v období před volbami do Evropského parlamentu.

A upozornění se dostalo i Evropě 2 za příspěvek nabádající k využívání sexuálních služeb za úplatu, který by mohl být nepříznivý s ohledem na mravní či psychický vývoj dětí a mladistvých.

Reklama

Výběr článků

Načítám