Hlavní obsah

Hej, mistře s dirigentem Bělohlávkem se rozezní ve 40 kinech

Po historicky prvním přenosu Dvořákovy Novosvětské z pražského Rudolfina do kin zvou Česká filharmonie a společnost Aerofilms na adventní přenos Rybovy České mše vánoční. Při druhém přenosu z Rudolfina do kin se špičkový orchestr a sbor rozezní známým Hej, mistře ve 40 kinech napříč Českou republikou. Stane se tak v sobotu 20. prosince od 14.45 hod., oznámil Jiří Šebesta z této distribuční společnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Dirigent Jiří Bělohlávek

Článek

„V první půli koncertního přenosu Rybovy České mše vánoční, která je v Rudolfinu beznadějně vyprodaná, zaznějí Dvořákovy Slovanské tance,“ uvedl. Kromě hudebního a pěveckého provedení na nejvyšší úrovni, s jakým se diváci vůbec mohou setkat, je podle něj přenos do kin atrakcí sám o sobě.

„Desítka kamer odhalí nečekané záběry a pohledy, které divák posluchač běžně v koncertní síni nemá šanci spatřit. O přestávce se diváci mohou těšit na rozhovory s hudebníky a dirigentem, přenosem je provede šéf České filharmonie David Mareček,“ uvedl Šebesta.

Přenos bude režírovat Stanislav Vaněk z České televize. Své nejbližší kino diváci najdou na stránkách www.vicnezfilm.cz v sekci Koncerty. „Nikdo by to na přenos neměl mít dále než třicet kilometrů,” dodal.

Navozuje atmosféru českých Vánoc

Notoricky známá skladba by měla potěšit i ty, kteří takzvanou vážnou hudbu často nevyhledávají. „Myslím, že je všeobecně dobré sahat k tradicím. V tomto případě je to dotek, který oblažuje smysly i duši. Jsem si jist, že ta hodinka spočinutí v krásné hudbě je pro kohokoli mnohem důležitějším dárkem než další hmotný předmět, jimiž se tolik zahlcujeme,“ komentoval přenos dirigent Jiří Bělohlávek.

Českou mši vánoční slýchal už jako kluk při návštěvách štědrovečerní půlnoční mše se svým tatínkem. Ve studentských dobách ji hrával na violoncello v orchestru Svatojakubského chrámu s legendárním dirigentem Josefem Herclem. „Je to skladba, která v mém vnímání navozuje dokonale atmosféru českých Vánoc,“ dodal dirigent.

Česká filharmonie a Aerofilms se u této výjimečné příležitosti společně rozhodly pro dobročinné gesto. Část kapacity budou moci provozovatelé kin věnovat zdarma dětem z dětských domovů a lidem žijícím v domovech seniorů.

Reklama

Výběr článků

Načítám