Hlavní obsah

Obraz Sen od Toyen se v aukci prodal za 13,6 miliónu

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obraz malířky Toyen s názvem Sen z roku 1937 se na nedělní aukci prodal za 13,6 miliónu korun. Celkem se na pražských aukcích o víkendu prodala umělecké díla za 135 miliónů korun. Největší obrat zaznamenal v neděli Aukční den na Žofíně, kde sběratelé kupovali především klasiky českého moderního umění.

Foto: Kodl Galerie, ČTK

Vydražený obraz malířky Toyen s názvem Sen

Článek

Za obraz od české surrealistické malířky Toyen bude muset kupec ještě připlatit aukční přirážku ve výši 2,7 miliónu korun.

„Toyen koupil významný český sběratel jako ozdobu svojí sbírky, která by měla být přístupná i široké veřejnosti,“ řekl Právu Martin Kodl, majitel galerie, která obraz prodávala.

Obraz Sen patří mezí stěžejní díla, jeho malířka zase k nejdráže prodávaným autorům na tuzemských aukcích. Vedle zmíněného obrazu se ještě dalších pět děl této autorky vydražilo za cenu deset miliónů korun a více.

Velkým úspěchem je nedělní prodej díla malíře Theodora Pištěka, jehož superrealistický Racek letící do snu s dosaženou částkou 2 900 000 korun (plus 20 procent příplatek) pokořil dosavadní autorský rekord.

Pištěk – držitel Oskara za kostýmy k filmu Amadeus – tak patří od neděle mezi nejdražší žijící české malíře. Aukce se sám umělec účastnil jako divák.

V sobotu v hotelu Hilton prodala Galerie Art Fillovo kubistické zátiší za 10,8 miliónu korun, což jen podtrhlo nejúspěšnější pražský aukční víkend v tomto roce.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Kostra mamuta Montyho se prodala za 6,6 miliónu

Za 189 tisíc liber (zhruba 6,6 miliónu korun) včetně provize pro aukční síň se tento týden v Británii prodala téměř kompletní kostra mamuta, uvedla BBC. Kostru...

Výběr článků

Načítám