Hlavní obsah

Hrůša předal Villaumovi taktovku

Právo, Vladimír Říha

Dosavadní šéfdirigent PKF - Prague Philharmonia Jakub Hrůša předal ve čtvrtek na setkání s novináři v Praze taktovku svému nástupci ve vedení orchestru, Francouzi Emmanuelu Villaumovi.

Foto: MorrisMedia

Jakub Hrůša a Emmanul Villaume při předávání taktovky. Druhý zprava u stolu ředitel PKF- Prague Philharmonia Radim Otépka.

Článek

Villaume bude šéfem orchestru a uměleckým ředitelem od sezóny 2015/14 a na setkání oznámil, že bude dále působit v americkém Dallasu jako hudební ředitel opery. Chystá se omezit své působení v Bratislavě u Slovenské filharmonie, kde je také šéfem.

V PKF chce hlavně rozšířit zahraniční působení orchestru a možnosti nahrávání. V Praze naposledy s orchestrem pracoval v srpnu ve Smetanově síni při nahrávání nového CD pro Warner Classic s americkým tenoristou Brianem Hymelem. Letos padesátiletý dirigent velice ocenil kvality orchestru, jeho flexibilitu a originalitu.

„Miluji Prahu a těším se na setkání se zdejšími lidmi a publikem,“ řekl Villaume. Na otázku Práva, zda konzultoval před přijetím nabídky na šéfovství PKF s dalším francouzským dirigentem Michelem Swierczewským, který dlouho u PKF také působil, se usmál: „Ne, věřím vlastním poznatkům a hlavně u mě nerozhoduje národnost. Jestli jsem Francouz či Američan, je důležité při pohledu na interpretaci díla, tedy je-li obecnější nebo detailnější. Já jako Francouz se dívám na hudbu takovým úhlem pohledu, že se vždy snažím zachovat energii a vitalitu klasiky,“ vysvětlil.

O složitostech při vyjednávání o novém šéfovi mluvil ředitel orchestru Radim Otépka. „Měli jsme připravené původně i varianty, že by v čele orchestru po odchodu Jakuba Hrůši mohla stát nějaká nedirigentská osobnost typu Andráse Schiffa, Jefima Bronfmana či dokonce Josého Cury,“ sdělil. „Ale nakonec se souhlasem správní rady i zástupců orchestru a zakladatele Jiřího Bělohlávka jsme získali právě Emmanuela Villauma, světově uznávaného dirigenta s konkrétními vizemi o směřování orchestru.“

Jakub Hrůša uzavře šéfovství koncem sezóny 2014/15, ale slíbil, že s PKF bude i nadále pracovat jako host.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám