Hlavní obsah

Rozloučení a vzpomínka. Pink Floyd vydali své poslední album

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární britská skupina Pink Floyd se loučí. Vyplývá to alespoň ze slov, která provázejí pondělní premiéru jejího nového alba The Endless River. „Je to naše poslední deska,“ tvrdí zpěvák a kytarista David Gilmour.

Foto: ČTK

Pink Floyd v poslední sestavě na snímku z roku 1988. Zleva David Gilmour, Nick Mason a Rick Wright

Článek

Na albu je osmnáct kompozic, které byly ve svém pevném základu napsány v roce 1993, kdy kapela nahrávala do vydání novinky poslední studiové album The Division Bell. Při skládání se tehdy angažovali Gilmour, již nežijící klávesista Rick Wright, jenž v roce 2008 podlehl rakovině, a bubeník Nick Mason.

„Základem desky je hudba, kterou jsme složili v roce 1993. Patřila k té, z níž jsme vybírali pro naše tehdy vznikající album The Division Bell. Pro kolekci The Endless River jsme vybírali z dvaceti hodin muziky. Natočili jsme ji tehdy ve třech. V posledním roce jsme vymysleli a nahráli pár nových fragmentů a pomohli jsme jim použitím nových studiových technologií tak, aby vznikla deska, která bude hodná titulu Pink Floyd jednadvacátého století. Rick už bohužel nežije a nemohl s námi v práci pokračovat. Proto jsme se shodli, že by bylo dobré, kdyby obnovené verze skladeb, na nichž se podílel, skutečně spatřily světlo světa,“ vysvětlil vznik alba The Endless River David Gilmour.

V posledním roce jsme vymysleli a nahráli pár nových fragmentů.
David Gilmour

„Je to vlastně náš hold Rickovi. Myslíme si, že je to dobrý způsob, jak ukázat světu, co všechno pro Pink Floyd udělal. Jeho role v kapele byla nesmírně důležitá,“ dodává bubeník Nick Mason.

„Myslím, že tato deska je velkým uznáním toho, že jeho hra byla srdcem zvuku kapely.“

Hlavně instrumentálky

The Endless River je album, které nabízí esenci nejsilnějších momentů z prehistorie Pink Floyd. Mísí se na něm rock s ambientem i psychedelií a je výrazně patrné, jak výborně dokáže kapela nastolit atmosféru, aniž by k tomu potřebovala text.

Nečekejme žádné hity, nic takového se nekoná. Je to poctivá instrumentální hudba, ve které kapela demonstruje své aranžérské umění, krásu zvuku skutečných hudebních nástrojů a schopnost střídat minimalistický přístup s gradací.

Jedna otextovaná skladba na desce ale přeci jenom je. Jmenuje se Louder Than Words a slovy ji opatřila žena Davida Gilmoura Polly Samsonová. A nechybí ani hlas britského fyzika Stephena Hawkinga. Je slyšet ve skladbě Talkin’ Hawkin’, členové kapely v ní použili nahrávku jeho slov z reklamy společnosti BT Group z roku 1994.

Zajímavé nesporně je, že část stejného záznamu je i ve skladbě Keep Talking, kterou Pink Floyd vydali na své desce The Division Bell (1994).

Informace o novém albu Pink Floyd jako první zveřejnila v červenci Gilmourova manželka Polly Samsonová na Twitteru. Následně to potvrdila i zpěvačka Durga McBroom-Hudsonová, která v 80. a 90. letech spolupracovala s Pink Floyd jako doprovodná vokalistka.

Mluvčí kapely později prohlásil, že skupina k novému albu neabsolvuje žádné turné. Nakonec sama kapela oznámila, že s vydáním žádné další desky už nepočítá.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám