Hlavní obsah

Thurston Moore vystoupí v Praze s půlkou Sonic Youth

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zakladatel legendární americké skupiny Sonic Youth, kytarista Thurston Moore, přijede tento čtvrtek do Prahy do Lucerna Music Baru se svým vlastním souborem nabitým vynikajícími hudebníky. Je mezi nimi i dlouholetý bubeník Sonic Youth Steve Shelley a původní baskytaristka My Bloody Valentine a členka Primal Scream Debbie Googeová. Doplňuje je kytarista James Sedwards.

Foto: LMB

Thurston Moore se skupinou

Článek

Thurston Moore se významnou měrou podílel na typickém zvuku Sonic Youth, plném vazeb přecházejících až v hlukové stěny, z nichž se ale často vylíhly křehké melodie. To skupinu spojovalo i s jejich ostrovními následovníky My Bloody Valentine, kteří ale nikdy nebyli tak úderní jako sonici.

Záběr Moora je ale mnohem širší, spolupracoval s předním kytarovým experimentátorem skladatelem Glennem Brankou či undergroundovou zpěvačkou Lydií Lunchovou nebo jazzcorovým baskytaristou a členem Minutemen a Stooges Mikem Wattem.

Hrál však i s freejazzovým pianistou Cecilem Taylorem nebo slavným newyorským skladatelem, improvizátorem, mistrem náhlých střihů Johnem Zornem.

Na počátku devadesátých let byl Moore členem skupiny Dim Stars punkového zpěváka Richarda Hella. První sólovou desku Psychic Hearts vydal v roce 1995, kde ho doprovázel Sheley a další kytarista Tim Foljahn.

Další sólovou desku Trees Outside The Academy natočil až v roce 2007, zase se Sheleyem a s houslistkou Samarou Lubelskou. Ta hrála i na tři roky starém albu Demolished Thoughs, které ale hodně ovlivnila účast písničkáře Becka.

Letošní převážně písničkové album The Best Day natočil se stejnými muzikanty, s nimiž se objeví v Praze. Je to první album, které vydal po rozpadu Sonic Youth, jenž přišel na konci roku 2011 po rozvodu Moora s baskytaristkou Kim Gordonovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám