Hlavní obsah

Na přehlídku světel přišlo v Praze 350 000 lidí, nejvíc lákal videomapping

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Původně odvážný odhad pořadatelů festivalu Signal se s největší pravděpodobností naplnil už předposlední den této světelné akce. O kolik více lidí si přišlo prohlédnout instalace v centru Prahy, upřesní až telefonní operátoři, kteří sledovali pohyb lidí od čtvrtka do neděle. Podle odhadů přišlo na světelnou show 350 000 lidí.

Projekce na kostele sv. Ludmily na náměstí Míru v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Vůbec nejoblíbenější, tedy nejnavštěvovanější atrakcí byl videomapping na kostele sv. Ludmily. Na náměstí Míru se ještě davy lidí vcelku pohodlně vešly, ale jakmile si to namířily do metra, došlo k totálnímu kolapsu.

„U vstupu do metra na náměstí Míru vznikaly tlačenice, davy lidí čekaly před vstupem, protože tam vpouštěli po etapách. Aby se lidé mohli dole rozprostřít a neumačkali se, zároveň také aby to zvládly eskalátory. To je ponaučení i do příštího roku. Budeme asi potřebovat výrazně posílit spoje na lince metra A,“ uvažuje dopředu Nikola Lörinczová z pořadatelského týmu Signalu.

Nejoblíbenější byly i letos podle ní videomappingy, tedy promítání na budovy. „U sv. Ludmily byl letos více abstraktní, autoři hodně pracovali s architekturou budovy. Na knihovnu na Mariánském náměstí se zase promítal příběh, to se hodně líbilo dětem.

Hodně barevné to bylo také na Staroměstském náměstí. Velký úspěch sklidil i skákací pool, tedy jakýsi světelný parket v parku na Kampě,“ vyjmenovala Lörinczová nejnavštěvovanější instalace.

Návštěvnost se zjišťuje od operátorů

Festival se těšil tak obrovské divácké návštěvnosti, že sem tam efekt světelných show zanikl. „Někde skutečně nebylo k hnutí. Některé instalace byly tak obsypané lidmi, že ztrácely své kouzlo. Příští rok budeme muset více pracovat s lokacemi, aby se kolem nich mohli lidé dobře rozmístit. Moudřejší, pokud jde o návštěvnost, budeme ale až za několik dní,“ konstatovala mluvčí festivalu.

Přesná čísla si objednal Magistrát hl. m. Prahy u telefonních operátorů. „I letos jsme monitorovali účast na festivalu prostřednictvím mobilních telefonů. Nejde o žádnou špionáž, ale stejně jako loni je to způsob, jak zjistit účast lidí, ohlasy na konkrétní instalace a hlavně to, jak festival podpořil návštěvnost Prahy, tedy kolik na Signal přišlo tuzemských účastníků a kolik cizinců,“ řekl Právu Václav Novotný (TOP 09), stávající pražský radní pro kulturu.

„Rádi bychom pořadatele motivovali, aby festival posunuli směrem mimo sezónu, aby plnil tu roli lákavé akce v období, kdy moc nemáme co návštěvníkům nabídnout. Když se ukáže i druhý ročník minimálně stejně úspěšný jako první, rádi bychom festival následující rok přesunuli ještě o tři týdny do listopadu,“ dodal Novotný.

Loni na festival světla dorazilo čtvrt miliónu lidí, letos by mohla být překonána hranice 400 000 návštěvníků. Že by však pořadatelé festival v příštím roce zpoplatnili, neuvažují.

„Zavedení vstupného na festival jsme vůbec neřešili. Snažíme se peníze získat jinde, prodávali jsme brožuru za čtyřicet korun, festivalová trička nebo svítící náramky. Festival je kouzelný právě i v tom, že je zdarma. Domluví se třeba tři rodiny a jdou na večerní procházku s dětmi. A vlastně ani technicky by to nebylo úplně dobře možné,“ zamítla variantu zavedení vstupného Nikola Lörinczová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám