Hlavní obsah

Festival 4+4 dny v pohybu uvede naháče i aktuální témata

Právo, Radmila Hrdinová

Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu zahájí v pátek 10. října v prázdném Paláci U Stýblů (bývalá diskotéka Alfa) na Václavském náměstí vernisáž rozsáhlé výstavy, která vzniká pod kurátorskou taktovkou Krištofa Kintery a Denisy Václavové.

Foto: archiv festivalu 4+4 dny

Festival 4+4 dny v pohybu zahájí v Arše představení s dvěma desítkami nahých tanečníků.

Článek

Čtyři desítky předních umělců zde představí instalace, objekty, malby, videa, koncepty i site specific projekty na letošní téma Who is the Director?. V pátek a sobotu poté uvede v Divadle Archa renomovaná rakouská choreografka Doris Uhlichová představení more than naked s dvaceti nahými tanečníky, které hodlá zbořit divácké představy o těle, tanci, nahotě i životě. Sama autorka vystupuje v roli nahé DJky.

Festival do 18. Října představí v Praze dále i audiovizuální projekt Vladimíra 518, Ondřeje Anděry a Davida Vrbíka, one-man show amerického divadelníka Zachary Oberzana, provokativní a vtipný taneční duet o soužití Arabů a Židů, premiéru pouličního projektu divadla VOSTO5 Druhé město na Václavském náměstí a dvanáctihodinový taneční maraton. Uskuteční se sympozium s třiceti uměleckými řediteli, dramaturgy a kurátory z celého světa.

Foto: archiv festivalu 4+4 dny

Palác U Stýblů se stane nejen dějištěm akcí, ale i východiskem komentovaných vycházek po Václavském náměstí.

„Společnou světovou premiéru ohlásily do divadla Ponec soubory DOT504 a RootLessRoot Company,“ říká dramaturg Pavel Štorek, který program festivalu označil za „kulturně-adrenalinový“. Pět zahraničních divadelních a tanečních inscenací v Divadle Archa nabídne podle něj reflexi aktuálních společenských témat, uvolnění a humor.

Jan Martens, výrazná osobnost mladé generace vlámských tvůrců, se po loňském pražském úspěchu představení Victor vrátí do Archy 12. října s choreografií The Dog Days are Over, kde osm tanečníků neúnavně skáče od začátku do konce, často na hranici transu a vyčerpání.

Izraelský choreograf Hillel Kogan přiveze inscenaci, kterou kritika označila za provokativně politickou, avšak nesmírně zábavnou. Proti sobě postavil dva tanečníky - jeden má na triku načmáranou Davidovu hvězdu, druhý na čele černý půlměsíc.

Projekt Cros-sing time pozve diváky na pouť po zákoutích kolem Václavského náměstí, která oživí divadlem, hudbou a zpěvem soubor Stage Code, sbor La Grande Bande, dětský sbor Kampata a několik českých a mezinárodních performerů a hudebníků.

Kromě toho 4+4 dny diváky zavedou i do podzemního sálu pod funkcionalistickou budovou ÚLUVu na Národní třídě. Festival uzavře 18. října v Arše americký divadelník Zachary Oberzan s filmově-divadelně-muzikálovou one-man show, v níž se humor mísí s tragédií a fikce se skutečností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám