Hlavní obsah

Přerovský román otevírá téma osudu matek a ztracených dětí

Přerovské ulice propůjčily kulisy novému románu zdejší autorky Lenky Chalupové s názvem Pomněnkové matky. Detektivně-psychologický román otevírá palčivé téma ztracených dětí a osudu jejich matek. Kniha vyjde na začátku října, jde o čtvrtý román této autorky.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatelka Lenka Chalupová

Článek

Přerované v románu poznají konkrétní ulice. "Když jsem loni vydala detektivní román Utopená, tak se mě mnozí čtenáři ptali, proč pro mě není inspirací moje rodné město. Děj jsem tedy částečně zasadila i do Přerova, na sídliště Velká Dlážka, kde jsem sama vyrůstala a kde doteď žijí moji rodiče," řekla Chalupová. Čtenáři podle ní budou schopni identifikovat i dům v Komenského třídě, kde žije jedna z hrdinek, zubařka Šárka.

Kniha popisuje dva příběhy, které se v knize prolínají, až se sejdou v jednom důležitém, tragickém bodě. Dítě jedné z nich unesl jeho otec do ciziny, druhé matce se pětiletá dcera ztratila v roce 1968 beze stopy. Tématem ztracených dětí se autorka zabývá dlouhodobě. "Je šokující, že se v České republice každoročně ztratí přes 5000 dětí. Devadesát osm procent z nich jsou notoričtí útěkáři, kteří útěkem z domu řeší osobní, rodinné nebo školní problémy. Zhruba dvacet dětí se ale za posledních dvacet let najít nepodařilo, zmizely beze stopy," uvedla Chalupová.

S tématem se setkala i v minulosti v roli novinářky, kdy dělala rozhovor s matkou postrádající svého syna, který se nevrátil z diskotéky. Příběh měl tehdy tragický konec, hoch se našel o pár dní později mrtvý. "Mnozí lidé vůbec netuší, že existuje Pomněnkový den, který je připomínkou pro rodiče, kterým se jejich potomci ztratili. Mezinárodní den pohřešovaných dětí připadá na 25. květen, ale moc se o něm neví. Proto jsem ho chtěla i tímto počinem oživit," doplnila autorka. Román věnující se problematice pohřešovaných dětí podpořila i zakladatelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová, která k němu napsala svou předmluvu.

Jednačtyřicetiletá autorka, která vede tiskové oddělení přerovského magistrátu, vydala svůj první román Neříkej mi vůbec nic před deseti lety. V roce 2009 následoval detektivní román Vosí hnízda a loni vydala knihu Utopená.

Reklama

Výběr článků

Načítám