Hlavní obsah

Pink Floyd vydají po dvaceti letech desku. Vyjde 10. listopadu

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina Pink Floyd se po téměř nekonečné pauze rozhodla vydat nový materiál. Album The Endless River vyjde 10. listopadu.

Foto: Warner

Album The Endless River

Článek

Na začátku léta prosákly první informace, že Pink Floyd snad nejsou úplně mrtví a cosi chystají. Na Twitteru o desce psala manželka zpěváka a kytaristy Davida Gilmoura Polly. Později to potvrdila zpěvačka Durga McBroom-Hudsonová, která s Pink Floyd zpívala v 80. a 90 letech.

Podle Gilmoura část desky natočili už v roce 1993, ale nyní materiál probrali, útržky znovu přepracovali a dodali jim ”zvuk 21. století”.

„Deska je poctou Ricku Wrightovi,“ řekl bubeník Nick Mason. „Myslím, že je dobrou ukázkou toho, co dělal a jak moc bylo jeho hraní pro zvuk Pink Floyd důležité.“

Jedná se o převážně instrumentální album rozdělené na čtyři části. Koncept obalu s mužem veslujícím na řece z mraků vytvořil osmnáctiletý egyptský digitální umělec Ahmed Emad Eldin.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Roger Waters

Pink Floyd v současnosti nevystupují. Jejich spoluzakladatel Roger Waters loni oznámil, že natáčí sólové rockové album, ale neví, zda bude k desce dělat turné, protože má za sebou 219 koncertů šňůry The Wall. Britský muzikant s The Wall objel celý svět včetně pražské O2 areny. Turné vydělalo zhruba 458 000 000 dolarů. Na The Endless River se nepodílí.

Bubeník Nick Mason loni řekl, že se nebrání návratu kapely. Pink Floyd se naposledy společně představili v červenci 2005 při charitativním monstrkoncertu Live 8. To s nimi ještě hrál na klávesové nástroje Richard Wright, který v roce 2008 zemřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám