Hlavní obsah

Krásné nové světy Fresh Film Festu

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekce sci-fi thrilleru Pod kůží britského režiséra Jonathana Glazera zahájí ve středu v pražském kině Světozor 11. ročník mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest. Ten potrvá do 21. září, vedle Světozoru ho budou hostit také Bio Oko, FAMU a Kino 35.

Foto: archiv Fresh Film Festu

Rakouský film Vojín Jeanette, ve kterém hraje Christina Reichsthalerová (vlevo), získal již cenu Tygr 2013 na festivalu v Rotterdamu.

Článek

V úvodním filmu ztvárnila hlavní roli Scarlett Johanssonová, která se jako svůdná mimozemšťanka vydává na planetu Zemi. V dodávce křižuje skotskou vysočinu a vybírá si náhodně muže, které uloví a následně zabije. Jednu z obětí hraje Kryštof Hádek.

„Od roku 2010 si při vytváření programu ,pomáháme‘ tématem, kolem kterého vystavíme informativní sekci, jež je zpravidla složená jak z novinek, tak z archivních titulů,“ řekla Právu ředitelka Radka Weiserová.

Nové technologie, nové možnosti

„Po loňském Fanatismu je to letos téma Krásné nové světy – tedy světy nových technologií a nekonečných možností, které ovlivňují tvorbu.“

Do studentských sekcí se přihlásilo 1400 filmů, z nichž dramaturgové vybrali 17 soutěžních. Pro sekci debutů Fresh Generation se vybírá nejen z přihlášených.

„Naši dramaturgové sledují ostatní zahraniční festivaly a snaží se vytipovat mladé režiséry, jejichž debuty by zapadaly do naší dramaturgie. Chceme prezentovat a představit především autorské výpovědi, inovativní, myšlenkově a formálně odvážná filmová díla,“ řekl Právu dramaturg Michal Hogenauer a posteskl si, že v konkurenci zahraniční školní produkce jsou české filmy, zejména hraná tvorba, bohužel již dlouhodobě slabší.

Nejen soutěže

Festival nabídne i nesoutěžní sekce, například domácí přehlídku, v níž se diváci mohou těšit na novinku Radima Špačka Místa, na 1. díl druhé řady seriálu Cirkus Bukowski, z filmů, které již mají premiéru za sebou, si mohou připomenout Hany, Parádně pokecal a Krásno. Z dokumentů se představí Show a Plán.

Sekce Bright Future nabídne výběr prvních či druhých celovečerních filmů, které již získaly ocenění na zahraničních festivalech, diváci uvidí i díla starších tvůrců, kteří mohou být pro mladé inspirací, jako maďarský filmař Béla Tarr. A logicky na festival patří i díla umělců, kteří zkoumají a boří hranice tradiční dramaturgie, filmových forem a žánrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám