Hlavní obsah

RECENZE: Philip Seymour Hoffman v poslední hlavní roli

Právo, Věra Míšková

Umělecká i životní dráha brilantního herce Philipa Seymoura Hoffmana se uzavřela letos 2. února, kdy byl – jak uvedla oficiální zpráva – nalezen mrtev po předávkování drogami. Do svých šestačtyřiceti let ztvárnil dlouhou řadu rolí, které často nebyly hlavní, ale vždy výrazné.

Foto: Forum Film

Philip Seymour Hoffman ve své poslední hlavní roli.

Článek

Z nejznámějších filmů připomeňme Big Lebowski, Magnolia, Opilí láskou, 25. hodina, Návrat do Cold Mountain, Mission Impossible III a především Capote, v němž ztvárnil titulní roli a dostal za ni Oscara.

Nyní přichází do kin Nejhledanější muž podle stejnojmenného špionážního románu Johna le Carrého, v němž hraje Hoffman svou poslední hlavní roli – pracovníka německé tajné služby.

Na začátku se dozvídá, že se v islámské komunitě v Hamburku objevil velmi zbědovaný, skoro mrtvý tajemný mladý muž. Napůl Čečenec a napůl Rus má u sebe 500 dolarů a ví hodně o jistém velmi tučném kontě, k němuž má evidentní vztah. Je to špión, nebo oběť? Jaké jsou jeho vazby – pokud vůbec existují – na mezinárodní terorismus?

Špionážní hra 

Na tomto půdorysu se rozehrává hra špionážních služeb, v jejíž nemilosrdně splétané pavučině uvíznou tak či onak vinní i nevinní, jak to ostatně známe z letitých zkušeností skutečných i filmových špionážních případů.

Nejhledanější muž patří v žánru mezi ty nadprůměrné. Režisér, nizozemský rodák a slavný hudební fotograf Anton Corbijn zvolil stroze věcný přístup. Bez zbytečných odboček sleduje hlavní linii a postupně k ní přidává, co je třeba. Skoro to působí, jako by se dlouhé chvíle téměř nic nedělo, ale přitom se tu postupně a rafinovaně buduje napětí, které vrcholí v přísně logické pointě, což je samozřejmě především zásluha knižní předlohy.

Hoffman hraje Günthera Bachmanna s jistotou a bezchybně. Skeptik mnoha špatných zkušeností, špatně oholený a většinou zasmušilý, přesto věří, že lze udělat něco pro to, aby svět byl bezpečnější.

Mezinárodní obsazení vytvořilo k Hoffmanovi výtečnou sestavu – od Grigorije Dobrygina (z Kamčatské oblasti Ruska) přes Američany Willema Dafoea a Robin Wrightovou, Kanaďanku Rachel McAdamsovou až k německým hvězdám Nině Hossové a Danielu Brühlovi.

Celkové hodnocení: 80 %

Nejhledanější muž

VB/USA/Německo 2014, 121 min.

Režie: Anton Corbijn, hrají: Philip Seymour Hoffman, Willem Dafoe, Robin Wrightová, Grigorij Dobrygin, Daniel Brühl a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám