Hlavní obsah

Obří umělecký kolotoč se rozjede v pátek v Plzni

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří umělecký kolotoč francouzského výtvarníka a technologa Francoise Delarozièra z předměstí Paříže Le Manège Carré Senart se v pátek 5. září roztočí na plzeňském Náměstí Republiky. Předznamená tak proměnu Plzně v Evropské hlavní město kultury 2015.

Foto: Georgi Lazarevski, archiv Plzeň EHMK 2015

Petr Forman při instalaci kolotoče, který přivezlo devět kamiónů.

Článek

Plzeň je teprve sedmým městem, kde se manéž s kolotočem mechanických loutek představí. Dosud navštívila Paříž, Madrid, Antverpy, portugalské město Portimao, Milton Keynes v Británii a francouzské město Sénart.

Foto: Georgi Lazarevski

Kolotoč Le Manège Carré Senar se od pátku rozjede v Plzni

„Manéž je zážitkem pro každého, kdo do jejího světa vstoupí. Nejde jen o atrakci, ale o umělecké dílo s precizním technickým zpracováním, které fascinuje svou řemeslnou důmyslností,“ uvedl umělecký šéf Plzně 2015 Petr Forman, jenž stojí za nápadem přivézt manéž do Plzně. Kolotoč, jenž ožije díky návštěvníkům, kteří sami budou loutky rozhýbávat, symbolizuje podle Formana změny, které lidé v Plzni příští rok zažijí či sami vytvoří.

Instalace patrně největšího výtvarného kolotoče světa vážícího 42 tun začala 22. srpna a trvala 13 dní. Do Plzně jej přivezlo devět kamionů. Zabírá plochu 300 metrů čtverečních, na šířku měří 18 a na výšku 15 metrů. Má dvě dráhy, které se točí v opačném směru.

Zájemci o svezení si mohou vybrat z dvacítky mechanických zvířat, mezi nimiž jsou tři ryby, tři býci, deset různých druhů hmyzu aj. Kolotoč bude v provozu denně kromě pondělí, ve všední dny od 14.00 do 20.00, o víkendu od 13.00 do 19.00. Jedna jízda trvá tři až čtyři minuty a stojí 50 korun. Kapacita je 49 lidí, k dispozici je přes 70 000 vstupenek.

Foto: Georgi Lazarevski, archiv Plzeň EHMK 2015

Jednou z nejžádanějších atrakcí je obří býk.

Manége Carré Sénart se návštěvníkům představí ve spojení s projekcemi a originální hudbou, kterou přímo pro kolotoč složil Daniel Wunsch. Autorem projekcí na katedrálu sv. Bartoloměje je umělecká skupina 3dsense a výtvarník Josef Lepša.

Skupina 3dsense působí na české i zahraniční scéně od roku 2011 a má zkušenosti jak s videomappingem, tak s interaktivními videoinstalacemi. Projekce se budou promítat přímo na katedrálu sv. Bartoloměje každý den kromě pondělí po setmění, aby dotvořily atmosféru magického světa manéže. Speciální videomapping se chystá v rámci slavnostního spuštění manéže 5. září ve 20.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám