Hlavní obsah

Operní hvězdy uctily památku Jarmily Novotné

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odhadem tisíc milovníků operního umění se sešlo na nádvoří zámku Liteň, kde v sobotu vyvrcholil třetí ročník Festivalu Jarmily Novotné koncertem k její poctě. Na něm se poprvé na pódiu sešly čtyři hvězdy operního světa – Martina Janková, Dagmar Pecková, Adam Plachetka a Štefan Margita.

Foto: Zámek Liteň/Jan Branč

Na zámku Liteň se představily operní hvězdy.

Článek

Tou pátou byl dirigent Jiří Bělohlávek, který koncert inicioval a vytvořil jeho dramaturgii.

Povedlo se mu sladit „hity“ pěveckých hvězd s prostředím i připomenutím ve světě nejznámější české pěvkyně. A tak k její poctě zazněly nejen slavné operní árie, předehry a dueta, ale také Slovácká suita Vítězslava Nováka, která s atmosférou nádvoří největšího prvorepublikového statku a zámečku dokonale ladila. Zvláště pak v precizním provedení Bělohlávkovy PKF – Prague Philharmonia, jež se blýskla neméně krásným výkonem.

Ze čtveřice sólistů zazářil nejvíc Adam Plachetka, a to jak Mozartovým Guglielmem, Papagenem i Donem Giovannim, tak i Smetanovým Kecalem. Jeho pěvecký projev byl dokonalý nejen po technické, ale i výrazové stránce. Každá slabika i tón byly zasazeny do promyšleného pěvecko-hereckého celku.

Výborný byl i Štefan Margita, jenž si užil jak pro něho netypickou roli Jeníka, tak procítěnou árii Lenského a především duet Turridu se Santuzzou Dagmar Peckové, který byl vrcholem celého koncertu. Martina Janková v Amintě i Papageně předvedla, že jejímu štíhlému hlasu je mozartovský repertoár opravdu blízký.

Koncert provázela projekce fotografií z rolí Jarmily Novotné, jež zdobily i scénu, a moderátor Jiří Vejvoda provedl diváky ve stručnosti i její hvězdnou kariérou. Na závěr zazněl ze záznamu symbolicky i její hlas.

O návrat Jarmily Novotné do povědomí české veřejnosti pečuje občanské sdružení zámku Liteň. Svou vděčnost za to vyjádřil v závěru i přítomný syn Jarmily Novotné George Daubek.

Pocta Jarmile Novotné

zámek Liteň, 30. srpna

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám