Hlavní obsah

Fresh Film Fest nabídne šest debutových filmů

Letošní 11. ročník mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest, který se v pražských kinech Světozor, Bio Oko a Kino 35 - Francouzský institut uskuteční od 17. do 21. září, v hlavní soutěžní sekci Fresh Generation nabídne šest debutových filmů. O cenu poroty s finanční odměnou 2000 euro se utkají snímky různých žánrů z Argentiny, USA, Belgie, Německa, Polska a Řecka, informoval Jiří Sedlák.

Foto: freshfilmfest

Z filmu Hardkor Disko

Článek

„Při výběru nám jde především o autorské výpovědi, myšlenkově a formálně odvážná filmová díla, která diváka posunou a ještě dlouho po zhlédnutí v něm zanechají obrazy a otázky,” uvedl dramaturg festivalu Michal Hogenauer s tím, že spojujícím prvkem snímků je mladistvý věk všech režisérů, kteří jsou vždy zároveň scenáristy, a také nízkorozpočtovost jednotlivých titulů.

Loňský 10. ročník Fresh Film Festu vyhrálo drama Apači, s nímž debutoval francouzský režisér Thierry de Peretti. Letos budou soutěžit argentinský snímek Above, the burning sun, který v režii Luisiny Anderson a Roberta Bernasconiho zavede diváka na obrovské území severozápadní Argentiny bohaté na pestré barvy, zvyky, kultury i počasí. S premiérou na Berlinale přijede do Prahy německá komedie Asta Upset režiséra Maxe Linze. Snímek je politickým manifestem ve formátu celovečerního filmu, komediální satirou na dnešní umělecký svět.

Mladý polský herec a režisér videoklipů Krzysztof Skonieczny, známý z filmů Andrzeje Wajdy či Agnieszky Hollandové, přiveze na Fresh Film Fest svůj režijní debut nazvaný Hardkor Disko, který financoval z vlastních zdrojů. S nominacemi na ceny British Film Institute a s uvedením na festivalech v San Sebatianu či Stockholmu bude na letošním Fresh Film Festu soutěžit řecké drama Luton režiséra Michalise Konstantatose. Hlavním hrdinou dramatu Violet belgického režiséra Base Devose je mladistvý Jesse, který se stane svědkem kriminálního činu. Se svým zážitkem se snaží svěřit okolí, ale ani rodiče nebo kamarádi z party mu nejsou oporou.

Cesta k dospělosti

Americká režisérka Eliza Hittmanová přínáší ve svém debutu It Felt like Love citlivý a často až bolestivý portrét čtrnáctileté dívky na cestě k dospělosti a k hledání vlastní sexuality. Řada z uvedených tvůrců se Fresh Film Festu osobně zúčastní: svůj film představí například polský herec a režisér Skonieczny, německý snímek Asta Upset přijede uvést kameraman Carlos Andrés López.

Kromě mezinárodní soutěže debutů a studentských filmů letos festival nabídne sekci s tématem Krásných nových světů, oceněné debutové filmy za poslední rok, poctu výrazné filmařské osobnosti, experimentální program, nová media, workshopy, mistrovské lekce, koncerty a výstavy. Program se nachází na internetových stránkách www.freshfilmfest.net.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám