Hlavní obsah

Podle Britů mají nejlepší riff „zepelíni“, podle Čechů „párplové“

Novinky, Stanislav Dvořák

Led Zeppelin a hit Whole Lotta Love, to je výsledek ankety BBC o nejlepší kytarový riff všech dob. Stejná anketa proběhla už v roce 2006 na Novinkách a 11 tisíc českých fanoušků zvolilo Smoke on the Water od Deep Purple.

Foto: archív, Právo

Kytarista Jimmy Page

Článek

Kytarista Jimmy Page už se nechal slyšet, že je ohromen výsledkem ankety. „Chtěl jsem riff, co s lidmi pohne, co lidi opravdu dostane a vyloudí jim úsměv na tváři. Ale když jsem to zahrál s kapelou, tak jsem se teprve naplno rozjel.“

Anketa BBC proběhla úplně stejným způsobem jako kdysi na Novinkách – redakce sestavila seznam 100 riffů a lidé zvolili ten nejlepší. I když se zdá pravděpodobné, že všude na světě obdivují stejné rockové riffy, není tomu tak. Češi mají úplně jiné favority než Britové.[celá zpráva]

Zatímco ostrované mají v první trojici Led Zeppelin (Whole Lotta Love), Guns 'N' Roses (Sweet Child O' Mine) a AC/DC (Back In Black), Češi měli Deep Purple (Smoke on the Water), Nirvanu (Smells Like Teen Spirit) a Aerosmith (Mama Kin).

Britský Top 10 riffů

1. Whole Lotta Love - Led Zeppelin

2. Sweet Child O'Mine - Guns 'N' Roses

3. Back in Black - AC/DC

4. Smoke On The Water - Deep Purple

5. Layla - Derek and The Dominoes

6. How Soon Is Now? - The Smiths

7. Down Down - Status Quo

8. Money For Nothing - Dire Straits

9. You Really Got Me - The Kinks

10. Money - Pink Floyd

Evidentní problém tkví v tom, že většina riffů v jejich první desítce je tamější produkce, zatímco čeští účastníci dávali hlasy stejnou měrou americkým, evropským i australským skupinám. Ať už to vychází z úmyslného nacionalismu, nebo z malého rozhledu britských posluchačů, Češi se chovali jinak – domácí kapely v anketě vůbec nepodporovali.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám