Hlavní obsah

Bezručova Opava nabídne tetovací show, koncerty, výstavy i filmy

Letošní už sedmapadesátý ročník multižánrového festivalu Bezručova Opava letos od 1. září nabídne tetovací show, koncerty, výstavy i filmové projekce. Celkem pořadatelé připravili 60 programových bodů. Festival nesoucí podtitul Návraty ke kořenům se bude konat na několika místech Opavy, ale i v Kravařích či na zámku v Hradci nad Moravicí. Vystoupí například Klicperovo divadlo, skupina Garage s Tony Ducháčkem a kapela Javory.

Foto: Profimedia.cz

Slezské divadlo v Opavě bude jedním z dějišť kulturních akcí festivalu.

Článek

"Letos jsme se tematicky museli podřídit jubileu 790 let od vzniku města. Všechno proto směřuje do historie, a to nejen Opavy. Budeme se dlouze ohlížet a slavit," vysvětlil. Festival se tak zaměří například i na osud rodu Liechtensteinů, kteří přišli na Opavsko před 400 lety. "Historie města se dotkneme i pořadem o dědicích Přemysla Oráče a svatého Václava. Zjistíme, jak město Přemyslovci ovlivnili," doplnil dramaturg festivalu Petr Rotrekl.

Hned několik programů se bude věnovat osobnosti české literatury Bohumilovi Hrabalovi. Výstava Bohumil Hrabal barevně i černobíle představí fotografie, ilustrace, obálky a plakáty. Multimediální prezentace Via Hrabal se zase bude věnovat životu a dílu tohoto umělce.

V hudební části se kromě Garage a Javorů mohou zájemci těšit i na koncert brněnské skupiny Futurum.

I několik špičkových divadelních představení se letos uskuteční během opavského festivalu. Klicperovo divadlo Hradec Králové přiveze úspěšné představení Richard III., ve kterém postavu krále hraje žena. Divadlo Na zábradlí zase uvede představení Zlatá šedesátá aneb deník Pavla J., za které získalo Cenu Alfréda Radoka za nejlepší inscenaci roku 2013.

Letos poprvé program festivalu obohatí tatérská show, která se v Opavě pravidelně koná už devět let. Při pořádání desátého ročníku se pořadatelé spojili s festivalem Bezručova Opava. Středoevropské setkání tetovacích studií bude 19. a 20. září hostit netradiční prostor. Akce nazvaná Tatto Session Silesie se totiž uskuteční v kostele svatého Václava.

Bezručova Opava patří k nejstarším kulturním festivalům na území ČR. Od roku 1958 nese jméno nejznámějšího opavského rodáka Vladimíra Vaška alias Petra Bezruče, který se proslavil zejména poezií sociálního protestu ve Slezských písních.

Reklama

Výběr článků

Načítám