Hlavní obsah

Na Szigetu zářili Korn a Imagine Dragons

Právo, Přemysl Štěpánek

Rekordní Sziget končí. Pondělním ránem se nesou poslední tóny ostrovního festivalu v Budapešti a dvaadvacátý ročník zavírá brány. Byl plný hvězd poprockové a elektronické scény. Některé koncerty zklamaly či nepřesvědčily, například vystoupení unavených a za zenitem hrajících Blink-182, bezkrevných Madness, se zvukem zápasících Queens of the Stone Age nebo neuvěřitelně sebestředného Macklemorea.

Foto: David Peltan

Skupina Korn byla jedním z největších překvapení Szigetu.

Článek

Jiná vystoupení zase potvrdila standard, například na Szigetu pravidelně vystupujících Placebo či The Prodigy, a další velmi překvapila, třeba sety energických Imagine Dragons nebo nekompromisních rockerů Korn.

Rekordní rok

Program festivalu nabídl mnohem více známých jmen než několik předchozích ročníků. To bylo jedním z důvodů posunu festivalu na pozdější dobu. „Praxe minulých let nám ukázala, že když se Sziget konal ve stejném týdnu jako jiné velké akce v USA nebo Japonsku, tento termín byl problémem pro velké hvězdy, které jsme chtěli představit v Evropě,“ řekl na tiskové konferenci Károly Gerendai, zakladatel a hlavní organizátor.

Zároveň ale dodal, že přesun nebyl jediný zásadní krok, který se po loňském ročníku rozhodli učinit. „Loňský ročník byl pro nás finančně obtížný. Museli jsme se rozhodnout, jak dál. Přesun na nový termín byl jen jedním z kroků. Některé změny v programu pro nás nebyly jednoduché, například zrušení scény věnující se romské hudbě.“

Rozpočet festivalu je dvacet miliónů eur, proto bylo pro organizátory potěšující, že změny neovlivnily zájem o Sziget, naopak díky silnějšímu programu přivedly do areálu rekordní počet návštěvníků. Poprvé v historii jich bylo více než 400 tisíc v průběhu sedmi dnů. Návštěvnického vrcholu pak dosáhl Sziget ve čtvrtek, kdy byla kapacita areálu 85 tisíc zcela naplněna.

Neustálé fronty v areálu byly koloritem. Pro toho, kdo chtěl navštívit koncerty nastupujících hvězd v obřím stanu A38, bylo lepší scénu vůbec neopouštět, protože dostat se zpět bylo často nemožné. A to byla škoda, několik vrcholů letošního festivalu se totiž odehrálo právě na tomto místě.

Vynikající koncert odehrál mistr elektra Bonobo, který přivezl výbornou kapelu, a celý koncert působil jako audiovizuální mixtape. Famózní vystoupení předvedl i Brit Tom Odell.

Česko-slovenská stopa

Na festivalu se představili i zástupci České republiky. Na trochu odstrčené scéně věnující se evropským kapelám hráli alternativní Dva. Prostor dostali i slovenští Longital, na bluesové scéně Peter Lipa a na talentové Adalbert.

Unikátní program z celého světa nabízela World Village Stage. Skvělý program mělo šapitó představující moderní cirkus, naprosto skvělou show nabízely ve svém komponovaném festivalu přizpůsobeném programu hvězdy maďarské národní opery.

Reklama

Výběr článků

Načítám