Hlavní obsah

Polanski zmizel z festivalu v Locarnu. Lidé proti němu protestovali

Novinky, Stanislav Dvořák

Slavný režisér Roman Polanski se elegantně stáhnul z filmového festivalu v Locarnu a nepřevezme cenu za celoživotní výkon. Lidé totiž začali protestovat proti tomu, že má být údajný sexuální násilník Polanski poctěn.

Článek

Pořadatelé festivalu zveřejnili krátké prohlášení režiséra, kde tvrdí, že zvážil míru, v jaké jeho návštěva na locarnském festivalu vyvolává napětí a kontroverzi u jeho odpůrců, a s těžkým srdcem musí návštěvu zrušit. Je prý velmi smutný, že fanoušky zklamal.

Osmdesátiletý režisér slavných filmů Čínská čtvrť či Pianista musel utéct z Ameriky a dodnes mu hrozí trest i za údajné znásilnění. Polanski přiznal sex s nezletilou, ale ne znásilnění. Když švýcarský festival letos oznámil, že mu předá cenu za celoživotní výkon, vzbudilo to velké vášně.

Polanski měl také ve čtvrtek osobně uvést svůj nejnovější film Venuše v kožichu a v pátek měl přednášku pro filmaře i veřejnost. V Locarnu ho doprovázela manželka Emmanuelle Seignerová.

Pořadatelé jsou znechuceni protesty, které považují za „nepřijatelné vměšování se do umělecké svobody festivalu” a veřejnost podle nich přijde o „příležitost ke kulturnímu obohacení”. Tamní politici prý spustili v médiích silnou kampaň proti návštěvě Polanského v Locarnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám