Hlavní obsah

Electroswingová vlna dorazila na Sázavafest

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtrnáctý ročník hudebního Sázavafestu začal ve čtvrtek odpoledne ve Světlé nad Sázavou. Zatímco první den byl věnovaný skupinám, které mají ve svém názvu nějaké zvíře, v pátek dorazila do areálu zámku electroswingová vlna.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Sázavafest

Článek

Přivezly ji dvě významné evropské kapely, které ji spoluvytvářejí. Electro swing je styl z poloviny devadesátých let, kdy hudebníci ze Spojených států a Evropy už řadu let mixovali různé styly do jednoho tvaru a hledali nové výrazové formy. Tehdy spojili swing třicátých a čtyřicátých let s aktuálními housem, electronic dance music a hip-hopem. Výsledek byl fascinující a nadšení hudebníci styl nazvaný electro swing dále prohlubovali.

Na Sázavafest jej aktuálně přijela prezentovat skupina Bart & Baker. Tyto dva Francouze podpořila skvělá rakouská zpěvačka MisSiss, jejíž znělý hlas vhodně doplňoval hudební inženýrství obou tvůrců.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku začal 31. července 14. ročník multižánrového festivalu Sázavafest.

Živější a stylově výraznější byli Klischée ze švýcarského Bernu. Vrství na sebe hudební motivy a nápady, krášlí je například výraznými rytmickými sekcemi a oba zpěváci jsou současně tanečníky. Však se také před vstupem na pódium v zákulisí rozhýbávali tak vydatně, že při jedné taneční kreaci William Bejedi kolegyni Marenu Whitcherovou málem nezachytil, když mu obkročmo skočila na krk.

Před pár týdny vydali Klischée první album Touché a z něho především ve Světlé nad Sázavou hráli. Byli uvěřitelní, přesvědčiví, veselí a na škodu byly jen občasné hlasové nedotaženosti ze strany zpěváků.

Česká vlna

Letošní Sázavafest je nicméně postaven především na českých skupinách. V sobotu programu dominovala například Mňága a Žďorp. Slavila narozeniny svého saxofonisty Jiřího Tibitanzla a radostí z té události bezpečně „nakazila“ diváky, aniž by jim to jakkoli důrazně kladla na srdce. Představila i tři skladby, které budou na její nové desce Made In China, jež vyjde nejspíš v říjnu a vznikla během nedávného pobytu kapely v Číně.

Foto: Barbora Hrdá

Mňága a Žďorp představila i písničky z chystaného alba.

Chinaski zahráli podstatnou část svých hitů a opětovně potvrdili, že v aktuální sestavě mají životní formu, která se zdravě snoubí s muzikantským nadhledem a povzbuzujícím vědomím, že jejich písničky promlouvají k posluchačům několika generací.

Monkey Business podali tradičně strhující výkon. Jako hosta si pozvali písničkáře Wabiho Daňka, se kterým zahráli dvě jeho skladby. Poctivé penzum práce odvedl i Adam Mišík, jenž oslovil teenagerské publikum a zpíval především písničky ze svého nedávno vydaného alba Parfém.

A Banquet se loučili

Trochu smutno bylo při pátečním koncertu kapely A Banquet.  Minulý týden oznámila, že ji o víkendu čekají poslední dva koncerty. Ten druhý se odehraje dnes na kolínském festivalu Natruc, ten první proběhl v pátek na Sázavafestu.

Tonya Graves se představila jako sólistka a před koncertem Novinkám.cz prozradila, že po třech letech připravuje své druhé sólové album, které by mohlo vyjít ještě v letošním roce. Srbsko-evropská skupina Mr. Žarko přinesla na Sázavafest balkánskou dechovku a další prvky world music. Roztančila diváky a zdůraznila, že žánrová pestrost je festivalu, který se již čtrnáct let koná u řeky Sázavy, vlastní.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Ve Světlé nad Sázavou se koná 14. ročník festivalu Sázavafest.

Na třetím pódiu ve stanu proběhl pořad Na stojáka s Lukášem Pavláskem a vystoupili na něm umělci, kteří hráli častokrát pouze akusticky či splňují kritéria klubových projektů. Nadchl například Circus Ponorka, skupina jediného člena, v níž Honza Ponocný na sebe vrství hudební zvuky i celé pasáže a přímo na pódiu vytváří píseň, která v konečném důsledku vyznívá tak, jako by ji hrála kompletní kapela.

Sázavafest pokračuje v sobotu až do pozdní noci. Hlavní hvězdou programu budou Lucie Bílá, Support Lesbiens, Wohnout, Dan Bárta & Illustratosphere, Ondřej Havelka & His Melody Makers Xindl X a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám