Hlavní obsah

Uherské Hradiště zahájilo v pořadí 40. ročník filmového festivalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

V sobotu začíná v Uherském Hradišti Letní filmová škola. Jedná se o největší nesoutěžní filmovou přehlídku. Město již navštívil jeden z hlavních hostů britský režisér Peter Greenaway. Festival nabídne více než 200 filmů.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

40. Letní filmová škola Uherské Hradiště byla zahájena 25. července.

Článek

"V tuto chvíli máme akreditováno už 3900 účastníků a číslo pořád stoupá. S návštěvností jsme velmi spokojeni," řekla mluvčí festivalu Eva Blažková. V minulých ročnících se akreditovalo kolem 5000 návštěvníků a pořadatelé počítají s tím, že i letos bude číslo podobné. Uvažovali i o tom, že zastaví prodej jednodenní akreditace, ale nakonec tak neučinili; kapacita je zatím dostatečná.

Promítat se začalo v kinech či ve Slováckém divadle, ale i ve sportovní hale už od rána. Do města se sjeli příznivci filmu z celé republiky, ale i ze zahraničí. Mnozí z nich uvedli, že se sem vracejí každoročně i kvůli výtečné atmosféře.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Návštěvníci Letní filmové školy Uherské Hradiště u kina Hvězda.

"Na filmovce jsem už tak podesáté, ze začátku jsem zde strávil i pět dní, poté jsem ubral a nyní jsem přijel na víkend. Je to pro mě blízko, nemusím jezdit přes celou republiku do Varů a navíc to má pohodovou atmosféru," řekl Jiří Dvorský z Přerova.

Fanoušci na několik dní promění i podobu města. "Po dobu Letní filmové školy se město změní, najíždí tady spoustu návštěvníků. Už jsme se naučili dávat škole město k dispozici. Je to pro nás jedna z prioritních akcí," řekl starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Návštěvníci 40. letní filmové školy Uherské Hradiště si prohlížejí v kině Hvězda výstavu Letní filmové škola ve fotografiích.

Přehlídka do příštího víkendu nabídne více než 200 filmů a desítky doprovodných akcí, výstav, koncertů, divadelních představení či přednášek. Jen během dneška mohou návštěvníci zhlédnout na dvě desítky z nich; mezi nimi byl i snímek britského režiséra Petera Greenawaye o lásce, zločinu, sexu a obžerství Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec. Režisér v sobotu večer převezme na festivalu jednu z výročních cen Asociace českých filmových klubů, která festival pořádá.

Letní filmová škola Uherské Hradiště se koná 40. rokem. Jejím cílem je od prvopočátku rozšiřovat filmový obzor členů filmových klubů a filmových nadšenců a seznamovat je s filmovým uměním v nových a netradičních souvislostech. Filmy jsou promítány v sedmi sálech a dvou letních kinech rozmístěných po celém Uherském Hradišti. Letní filmovou školou pořádá Asociací českých filmových klubů.

Reklama

Výběr článků

Načítám