Hlavní obsah

Mighty Sounds má problémy s hlukem

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety si parta nadšenců řekla, že v Čechách chybí hudební festival zaměřený na styly ska music, reggae či punk rock. Nelenila a na loučce v Olší u Tábora, kde byla střelnice na asfaltové holuby, doslova vydupala ze země přehlídku nazvanou Mighty Sounds.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Festival Mighty Sounds si za deset let trvání vydobyl u fanoušků kultovní status.

Článek

První ročník Mocných zvuků sice téměř utopilo bahno a déšť, ale fanoušky i organizátory tato překážka semkla a festival pokračoval také další roky.

Mighty Sounds přežil bez úhony i stěhování do lepšího prostoru, plachtařského letiště v Táboře. Tím se eliminovaly rozmary počasí, protože na upravené ploše vodu vsakuje země a nevznikne bažina.

Nastoupil však jiný „nepřítel“ – hluk. Každý rok si na něj někteří občané z okolí letiště stěžují. Po loňském ročníku tlaky proti festivalu nabraly obrátky, hromadily se pokuty a vypadalo to, že Mighty Sounds snad ani nebude, nebo poputuje jinam.

Situaci před jubilejním ročníkem, který proběhne od 11. do 13. června, zrekapitulovala tisková mluvčí festivalu Markéta Štechová.

Foto: PRÁVO - Jan Šída

Tisková mluvčí Markéta Štechová věří, že problémy s hlukem festival neohrozí.

Začaly problémy se zvukem až na letišti v Táboře?

Ano, až na Čápově dvoře. Jakmile totiž někdo zavolá na hygienickou stanici, že je někde hluk, její pracovníci musí jet situaci prověřit a změřit zvukové hodnoty. Od začátku, tedy od roku 2010, vždy někdo zavolá a my dostáváme pokuty za překročení hlukového limitu. Pokuty se nám tedy stále načítají.

Kolik to zhruba dělá?

Jsou to tři pokuty, a pokud bychom je měli v tuto chvíli zaplatit, jednalo by se skoro o milión korun. A to by festival naprosto zlikvidovalo.

Není to tak, že někdo chce komerčně využít okolní pozemky a festival mu tam vadí?

To nemáme potvrzeno. Každopádně s lidmi v okolních domech intenzivně komunikujeme. Dáváme jim každoročně do schránky vysvětlující a omluvné dopisy. A také je zadarmo zveme, aby se přišli na akci podívat. Drtivá většina lidí v okolí je tolerantní a chápe naše aktivity. Někteří však absolutně nechtějí obětovat tři dny ročně a nestojí o nějaký pro ně nesmyslný festival. Ale máme potvrzeno, že problémy dělají jednotliví lidé, ne většina.

Jsou ty zvukové limity těžko splnitelné?

Jednoznačně. Podle stávajícího zákona překročí dané hodnoty i hlasitý hovor. Kdyby se limity striktně dodržovaly, všechny restaurace i bary by musely v Praze zavřít. Mluvíme samozřejmě o rušení nočního klidu po desáté večer. Letní hudební festival ale nemůže skončit v deset večer, to by ho prostě zničilo.

Jak se k tomu staví majitel pozemku, tedy Aeroklub Tábor?

Vlastně to neřeší. Pokud zaplatíme nájem a plocha je bez odpadků, je spokojen. Třeba minulý rok nás hodně chválil za úklid celé plochy.

Lidé z tamní radnice nevyvíjejí žádné tlaky proti festivalu?

Lidé z radnice náš každý rok prosí, abychom zkrátili program, a my se jim snažíme vyjít vstříc. Jde hlavně o neděli, letos bychom chtěli skončit do půlnoci. Myslím si, že s tamní radnicí máme dobré vztahy.

Iniciovali jste petici, která by měla zákon o hlukových limitech změnit. Proč je adresovaná premiérovi, a ne ministrovi kultury?

Zatím sbíráme podpisy. Je léto a my bychom byli rádi, aby ji lidé podepisovali i na dalších venkovních akcích. A aby si uvědomili, že pokud se nic nezmění, nemusí už příští rok jejich oblíbený festival být. Návrh novely zákona už totiž existuje, ale nikdo s ním nic nedělá. Proto si myslíme, že premiér je správná osoba, která může dát věci do pohybu. Chceme, aby se novela schválila, protože v ní je zakotvena výjimka pro jednorázové kulturní akce. Ale teď to neřešíme, protože máme před sebou desátý ročník Mighty Sounds.

Bude jubilejní ročník něčím výjimečný?

Tak především vznikl dokumentární film o Mighty Sounds. Odbyl si pražskou premiéru a sloužil i jako určitá pozvánka na festival. Na něm budeme dokument také promítat a dáme ho i na internet. Je to vlastně takový malý dárek pro lidi. Kromě všeho, co festival každoročně přináší, se nám podařilo na festival získat tu nejlepší zvukovou techniku u nás. Věříme, že letošní ročník bude zkrátka nejlepší mejdan v roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám