Hlavní obsah

Nejlepší komedie jsou Revival a Osmy

Právo, Věra Míšková

Hlavní cenu Zlatý prim získaly na 36. ročníku Festivalu filmové a televizní komedie, který skončil v sobotu večer v Novém Městě nad Metují, filmy Revival scenáristky a režisérky Alice Nellis (kategorie filmová komedie) a Osmy scenáristy Marka Espteina a režiséra Jiřího Stracha (kategorie televizní komedie).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z natáčení filmu Revival

Článek

Ocenění za nejlepší herecké výkony obdrželi představitelé filmu Osmy Ivan Trojan a Zuzana Stivínová, za nejlepší scénář a režii byla odměněna Alice Nellis.

Člen poroty, výtvarník Vladimír Suchánek, předal cenu za nejlepší kameru Tomáši Syslovi za film Krásno režiséra Ondřeje Sokola a Cenu herecké asociace dostala sedmnáctiletá studentka konzervatoře Sabina Rojková za výkon v dvojdílném televizním filmu Jiřího Svobody Poslední cyklista.

Porota mladých odměnila jako nejlepší ze čtrnácti soutěžních studentských filmů snímek Strejda posluchače FAMO v Písku Marka Ciccottiho.

Diváckou cenu Novoměstský hrnec smíchu si odnesli tvůrci filmu Jana Hřebejka Zakázané uvolnění, jemuž časoměřiči napočítali během promítání nejdelší diváky prosmátý čas.

„Letos mě víc zaujala tvorba televizní než filmová,“ řekla Právu členka poroty, herečka Tereza Brodská.

„Myslím, že to byly především řemeslně lépe odvedené práce. Ve filmové kolekci byl výjimkou Revival, ten je na špičce celého programu. Je to autorsky, scenáristicky i režijně brilantní film. A téma generačního nesouladu, sporů, neporozumění a hledání cest k sobě, je v něm krásně, s lehkostí, nadhledem a dobrou mírou černého humoru vykreslené,“ pokračovala.

Na otázku, co podle jejího názoru současné filmové komedii nejvíc chybí, odpověděla jednoznačně: „Autoři. A myslím tím scenáristy i režiséry.“

Reklama

Výběr článků

Načítám