Hlavní obsah

Hřebejk: Dělat letní komedii není jednoduché

Novinky, Stanislav Dvořák

Jan Hřebejk vstoupil do kin s komedií Zakázané uvolnění, která vznikla podle divadelní hry Petra Kolečka. O genezi filmu a výběru herců si povídal s Novinkami.

Foto: Právo - Petr Horník

Jan Hřebejk

Článek

Čím vás zaujal Ondřej Sokol, který hraje ženicha?

Ondru Sokola jsem poznal jako herce v mladoboleslavském divadle ve Třech sestrách. Dříve než jako režiséra jsem ho tedy zaregistroval jako herce. Já jsem ho doporučoval i do filmu Útěk do Budína. Mě Ondřej baví, výborných herců je řada, ale lidí, který jsou schopní hrát a být ještě dobrý komik, je méně.

Původně jsem uvažoval, že by ženichem byl Dan Špinar, režisér původní inscenace, pak Igor Orozovič, ale Ondřej byl první volba, jen v té době točil Krásno. Nakonec vyšla šťastná okolnost, že Krásno se točilo na Šumpersku a dělali to stejní producenti, takže mu mohli naplánovat i tuhle roli. Jeho humor je mi blízký, je inteligentní.

Jak vznikla spolupráce s Petrem Kolečkem?

Mně se líbila ta jeho hra, ale bylo jasné, že ji bude třeba dopsat. Poměrně záhy jsme přišli na to, že tam bude linie té svatby a ta cesta s kamarádem lesem. Spolupráce byla velmi šťastná, protože jsme si rozuměli. Divák, který neviděl to představení, nepozná, že kluci na to měli akorát den natáčení plus jednu zkoušku u mě na chatě.

Dalo by se to charakterizovat jako odpočinkový film pro diváka i režiséra?

Pokud bychom ho tím chtěli pochválit, tak se tomu bránit nebudu. Ono není jednoduché udělat letní komedii. Pokud by to měl být film, který člověku dělá dobře, i když si myslím, že má své závažné roviny, rozhodně na rozdíl od mých filmů z poslední doby to není film skličující.

Váš příští film bude pro změnu drama?

Ne, teď mám období, kdy bych radši točil komedie, ale je to běh na dlouhou trať. U tohoto filmu byla výhoda, že základem je dobrá divadelní inscenace, takže se to dalo zprodukovat velice rychle.

A seriál už vás neláká?

Seriál má výhodu, že když se točí filmovým způsobem, člověk se může víc rozmáchnout. My jsme teď dělali třídílnou detektivku pro ČT, kterou napsal Petr Jarchovský, a to byla radostná spolupráce, ten příběh můžete vyprávět na ploše 3,5 hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám