Hlavní obsah

RECENZE: Kostičas. George Orwell třikrát jinak

Právo, František Cinger

Absurdnost světa, v němž člověk musí bojovat o prosté přežití, inspirovala londýnskou rodačku Samanthu Shannonovou (1991) k napsání zamýšlené sedmidílné série, z níž vyšel zatím první díl, v češtině pojmenovaný Kostičas.

Foto: nakladatelství Host

Samantha Shannonová: Kostičas

Článek

Píše se rok 2059, kdy se zpovídá devatenáctiletá Paige Mahoneyová, která pracuje v londýnském podsvětí. Mezi nejrůznějšími gangy působí jako „spojka“ nebo „posel“. Vše se musí odehrávat v naprosté anonymitě proti „většinovému“ světu, kam patří i její táta, jemuž nemůže ze svého života prozradit vůbec nic.

Uvědomila si, že patří k „jasnovidcům“, kteří mají schopnost vnořit se do mysli jiného člověka. Je to považováno za zločin zrady ve světě SciLo, Scionského Londýna. Jenomže když je třeba vytáhnout na kohokoli cokoli špinavého, nic není tak výnosné jako jasnovidectví. Pronásledované ovšem tak, že jde opravdu o bytí a nebytí. Do takové situace se dostane právě Paige, když je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které už před dvěma sty lety zmizelo z map.

Poměrně jednoduchá vize George Orwella o budoucím světě totality tak v novodobém podání získává děsivější podobu. Shannonová, oslavovaná částí kritiky jako „nová“ Rowlingová, dokázala vykreslit nelidský svět, jehož podobnost se současnou realitou je hrozivá.

Pravda, čtenář se v něm maličko ztrácí, než se vžije do prostředí pojmenovávané slangem londýnského podsvětí. O to větší zásluha patří překladatelce Lence Kapsové, která dokázala přetlumočit neznámé a přitom originální výrazy, bez nichž nelze nic pochopit.

Život v utajení, touha po přátelství ve světě, kde se nejvíc cení podrazy a prodejnost člověka, činí z Kostičasu jedinečný zážitek. V říjnu byl měl vyjít druhý díl pojmenovaný The Mime Order.

Samantha Shannonová: Kostičas
Host, přeložila Lenka Kapsová, 479 stran, 329 Kč, e-kniha 189 Kč

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám