Hlavní obsah

Anděly posbírali Bratři Orffové, Bárta, Dusilová, Hapka i Gott

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Hudebním divadle Karlín v Praze se ve středu rozdávaly hudební Ceny Anděl. Hned dvě získala skupina Bratři Orffové (album roku, skupina roku). Zpěvákem roku se stal Dan Bárta, zpěvačkou roku je Lenka Dusilová. Do Síně slávy vstoupil Petr Hapka, zvláštní cenu pořadatelů obdržel Karel Gott.

Dan Bárta je zpěvákem rokuVideo: Novinky

 
Článek

Večer zahájila dvě hudební vystoupení, první obstarala vokální skupina 4TET a ve druhém se spojila zpěvačka Anna K se členy britské skupiny Reef.

Zpěvačka Marta Jandová předala Anděla zpěvákovi roku, kterým je letos Dan Bárta za album Maratonika. Porazil Matěje Rupperta a Vojtěcha Dyka. „Chtěl bych poděkovat svým nejbližším, chtěl bych poděkovat JAR, chtěl bych poděkovat klukům z kapely Illustratosphere,” poznamenal Bárta.

Karel Gott získal zvláštní cenu pořadatelůVideo: Novinky

Tomáš Klus předával Anděla za videoklip roku - tím je Up To Speed Now od Monkey Business. Frontman skupiny Matěj Ruppert uvedl, že by „chtěl poděkovat Zdeňkovi  (Suchému), který to natočil, Ivanu Trojanovi, který v tom nádherně hrál, a Kristýně Bokové, která v tom nádherně hrála.”

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bratři Orffové

Foto: Petr Hloušek, Právo

Režisér vítězného klipu Up To Speed Now Zdeněk Suchý (vlevo) a frontman Monkey Business Matěj Ruppert

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cenu za videoklip roku předal Tomáš Klus (vpravo s moderátorkou Adélou Banášovou).

Anděla za album roku získali Bratři Orffové s deskou Šero, porazili tak formace Ille i Mandrage. Současně se stali i skupinou roku. „My jsme to nečekali, tak jsme si nic nepřipravovali, prostě moc děkujeme,” řekli nováčci, kteří obdrželi svého prvního Anděla.

Objev roku vyhlásil Leoš Mareš oblečený jako vousatá zpěvačka z bizarní soutěže Eurovize. Stala se jím mladá zpěvačka Lenny, dcera Lenky Filipové. „Moc děkuju svému labelu a akademii za tuhle cenu a děkuju mámě, že mě uvedla do světa hudby s láskou,” zmínila Lenny, která za sebou nechala Ille i Never Sol.

Nejprodávanější deskou roku byl vyhlášen Český kalendář Michala Horáčka. „Všem, kteří jdete a poctivě si to koupíte - pomáháte muzikantům a toho si cením... udělili jste cenu projektu, který není popový, nechce ani bavit, ani těšit, chce nabídnout příležitost k rozhovoru a jestliže jste na tu komunikaci přistoupili, ze srdce vám děkuju,” řekl mimo jiné známý textař a básník.

Michal Horáček dostal cenu za desku roku

Zpěvačkou roku je Lenka Dusilová, která se ceremonie nezúčastila kvůli péči o novorozené dítě. Ze záznamu řekla, že je jí líto, že tam nemůže být, a poděkovala své kapele Baromantika a svému labelu Supraphon. Porazila konkurentky Debbi a Never Sol.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ewa Farna a Richard Krajčo

Foto: Petr Hloušek, Právo

Richard Krajčo

Foto: Petr Hloušek, Právo

Leoš Mareš jako vousatá zpěvačka

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zpěvačka Lenny

Foto: Petr Hloušek, Právo

Textař a básník Michal Horáček

Foto: Petr Hloušek, Právo

Karel Gott

Anděl za skladbu roku Cesta patří kapele Kryštof a Tomáši Klusovi, kteří zvítězili nad písněmi Holka ve tvý skříni (Ille) a Siluety (Mandrage).

„Moc děkujeme za to, že jsme tady tak trochu nedopatřením, protože jsme nevydali album v roce 2013, Cesta vyšla v roce 2012, ale do nominací se dostala, tak moc děkujem,” řekl frontman Kryštofa Richard Krajčo, který také zmínil, že právě natáčí nové album a opět spolupracuje s americkými producenty.

Zvláštní cenu pořadatelů dostal Karel Gott, který zmínil, že „ceny sleduje 23 let a zatím neměl moc štěstí”. Všechny ale ubezpečil, že i když tuto cenu většinou dostávají zpěváci, kteří oznámí, že končí, on sám se do důchodu nechystá: „Tento rok vydávám nové album a nové DVD”.

PŘEHLED OCENĚNÝCH:
SKUPINA
Bratři Orffové
ZPĚVÁK
Dan Bárta
ZPĚVAČKA
Lenka Dusilová
OBJEV
Lenny
ALBUM
Šero - Bratři Orffové
SKLADBA
Cesta - Kryštof a Tomáš Klus
VIDEOKLIP
Up To Speed Now - Monkey Business
SÍŇ SLÁVY
Petr Hapka

Do Síně slávy vstoupil Petr Hapka. Cenu převzala dcera Petra Hapková a řekla: „Táta je štastnej a poctěnej, říkal, že lepší dárek k narozeninám dosud nedostal.”

V průběhu přímého přenosu zazpívali i Mandrage, Never Sol, Debbi, Lenny, Dan Bárta, Ewa Farna a Bratři Orffové.

Hudební Ceny Anděl se začaly udělovat v roce 1991. Tehdy ještě federální a oficiální název zněl Výroční československé hudební ceny. V letech 1992 až 1996 se cenám začalo říkat české Grammy a vítězové si odnášeli podle amerického vzoru malé gramofony. Američané si ale stěžovali, že český název porušuje copyright, a tak se od roku 1997 stala symbolem prestižních ocenění zlatá soška Anděla.

Reklama

Výběr článků

Načítám